62 минимални заплати стигат за най-евтиното жилище в столицата, сочи справка в имотните сайтове, пише "Монитор". Имотът обаче е в отдалечен и непрестижен квартал. Около 700 са офертите в София за малки апартаменти с площ не повече от 50 квадрата и на цена до 60 000 евро, като повечето от тях са за имоти в строеж.

За столицата средната цена на обявите в imot.bg за въпросните малки жилища е 31 800 евро, което означава, че биха ни били нужни цели 104 минимални работни заплати (МРЗ). В момента тази заплата е 610 лв. (около 305 евро).

Броят на офертите в сегмента в 11 от по-големите областни града в страната е към 2000. Изчисленията показват, че в Русе бихме изхарчили най-малко минимални заплати - само 31. В кв. „Дружба-3“ в крайдунавския град се предлага боксониера от 26 квадрата на 8-ия етаж за 9500 евро. Там офертите за малки имоти до 60 000 евро са 250. Средното ниво на цените им е 27 700 евро, равняващи се на 91 от най-ниските месечни заплати в рамките на Евросъюза.

Промени при разрешителните за строеж

Друга евтина дестинация за миниатюрни жилища е Пазарджик. Там може да се купи апартамент от 44 квадрата за 28 000 лв., или 46 минимални заплати. Средното ниво на цените в тракийския град на евтините жилища е 22 300 евро, или 73 МРЗ. В останалите десет града този показател е над 80 минимални месечни възнаграждения за страната.

В Бургас, Варна и Пловдив той съответства на 85 МРЗ. Във втория по големите черноморски град за имот от най-ниската оферта за 30 квадрата в кв. „Меден рудник“ биха стигнали 44 минимални заплати. Там обявите за евтини жилища са 164, а в лятната ни столица са над 1000. Във Варна най-евтино - за 13 990 евро, в сегмента се предлага за продажба жилище от 27 кв. м в кв. „Възраждане“.

Според средната цена в най-ниския сегмент в Плевен биха ни трябвали 82 МРЗ за малко евтино жилище. Там може да се намери апартамент и за 14 500 евро, а в Благоевград пък най-ниската оферта е 13 200 евро за панелка в кв. „Освобождение“.

Онлайн обмяна на данни за недвижими имоти

Под тепатата пък най-евтино - за 13 900 евро, се търси купувач за боксониера от 26 квадрата в мегакомплекса „Тракия“. Във Велико Търново най-ниската оферта за по-нормално жилище от 35 квадрата е 13 500 евро. Почти на същата цена може да се купи гарсониера от 40 кв. м в старозагорския кв. „Зора“. Там офертите за малки апартаменти под 60 000 евро са 160.

Според Константин Пандов от ЕППИ офертите под 60 000 евро в София са много малко и са основно за панелни гарсониери в непрестижни квартали като „Люлин“, „Обеля“, „Надежда“, „Връбница“ и други в близката или по-далечна периферия на града.

„Едностайните са най-бързо продаваните жилища“, пояснява той. По думите му по-често там те се купуват основно за лично ползване, защото тези квартали не са предпочитани от студенти и рядко в тях се инвестира, за да бъдат давани под наем.

Председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев предупреди, че немалка част и от най-ниските оферти може да са повтарящи се, неактуални или фалшиви. Той припомни статистиката за полугодието за спада на сделките с имоти, породен от коронакризата. „Във Варна той е със 7%, за София - 13%, Пловдив - 15%, Бургас - 19%. Средно за страната - 18%.

Кредит овърдрафт – разкодиран!

При започнатото ново строителство на жилища има понижение от над 10 на сто. В същото време заинтересовани брокери и строителни предприемачи лансират новини, че цените скачат. Няма как да стане това, след като има спад в икономиката и строителството. Може да има ръст на цени само за отделен имот или малка зона, защото са много търсени и качествени и няма голям риск при покупката им“, смята той.

По думите му в условия на криза и спад на пазара може да се увеличат рисковете от покупка „на зелено“.

„Колко са големи те, зависи от инвеститора. За това клиентите трябва да проучват добре с кого сключват договор или пък да се ориентират към купуване на недостроени жилища, когато изграждането им е достигнало на етап акт 14 или 15. От друга страна, в кризата има шанс да се засилят позициите на купувачите и сега по-лесно може да се договорят по-ниски цени, макар и с малко. Едновременно с това може част от офертите на пазара да бъдат изтеглени, защото собствениците са решили да очакват по-добри времена за продажба“, прогнозира председателят на НСНИ.