Строителната компания „Артекс” обяви, че има всички документи за строителството на небостъргач в столичния квартал „Лозенец”. От изказване на главния архитект на София днес стана ясно, че сградата „Златен век” може да се окаже без валидно разрешение.

Здравко Здравков уточни, че действащото разрешително е изтекло е в края на 2017 г. и не е подновено в законния срок до ноември 2018 г. Не е постъпвало и заявление за удължаването му. Здравков подчерта, че отговорност за евентуални нарушения носи ДНСК, а не неговата дирекция. От „Строителния контрол” били сезирани по казуса на 15 януари и се очаква да излязат със становище.

„Във връзка с появилите се неверни твърдения от последните дни относно законността на строителството на сграда „Златен век“ ръководството на Артекс Инженеринг декларира, че проектът се изпълнява изцяло в съответствие с действащото българско законодателство и притежава всички необходими действащи законови документи за това”, заявяват от компанията.

От „Артекс” уточняват, че разрешението за строеж е издадено на 26 януари 2007 г. а през 2010 г. е издаден протокол за откриване на строителната площадка и определяне на строителна линия и ниво. През 2012 г. разрешителното за строеж е презаверено за 5 години. Но през 2017 г. са приети промени в ЗУТ и срокът на валидността му е удължен на 10 г. от датата на започване на строителството. Тази за сградата „Златен век” била 11 януари 2010 г., информира Нова телевизия. 

„При така приетия законов текст и с оглед факта, че сградата от самото начало (от 2007 г.) е категоризирана като 2 категория строеж по ЗУТ, не е необходима презаверка на разрешението на строеж преди 11.01.2020 г. и строежът й е законосъобразен”, заявяват от „Артекс”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ