Това, което гледаме, е строителна площадка, това не е завършен проект. По този начин арх. Радомира Методиева обясни пред bTV състоянието на площада пред столичния храм „Свети Седмочисленици”, на чийто проект е съавтор.
 
Тя подчерта, че е спокойна за крайния резултат – въпреки гневните коментари на граждани, политици, архитекти и строителни инженери за качеството на цялата реконструкция на ул. „Граф Игнатиев” и прилежащите площи и въпреки протеста вчера пред общината.
 
„Целите на целия екип, включително строители, проектанти, надзор и възложители, е този проект да се случва по най-публичния и обществено достъпен начин”, подчерта архитектът.
 
Тя припомни цялата процедура, започнала с конкурс през 2013 г., продължила с две журирания и две класирания, както и с две обществени обсъждания на ниво „Идеен проект” и зелена светлина на работния проект, дадена от 65-членен експертен съвет в общината.
 
Не плочки за баня, а едроразмерни бетонни плочи с 8 сантиметра дебелина – това е поставено пред църквата, подчерта Методиева. „Целта беше да подчертаем църквата, да изпъква сградата на фона на настилката наоколо”, обясни тя и призова да изчакаме да видим градината в завършения й вид.
 
Радомира Методиева е отговорна за проекта и посочи, че всеки ден е на място, като много пъти е връщала бригадите заради нареждане, растер и разбиране на детайла.