Проекти за близо 100 000 софиянци – младежи, инвалиди и болни от COVID, на практика са спрени заради безумни жалби на скандалната кметица на Красно село Росина Станиславова.

Последната програма, на която Станиславова е ударила шалтера, е Програма "Европа".
За града това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици; сираци, млади хора в неравностойно положение; студенти, психолози, социални работници; лекари и възстановили се от COVID-19 пациенти; възрастни граждани; бъдещи и настоящи родители; групи граждани в риск от насилие; професионалисти в сферата на културата, архитектурата, урбанистиката, журналистиката, туризма и много други, коментира председателят на Програмния съвет на Програма "Европа" Екатерина Йорданова.

Пак по жалба на скандалната кметица бяха спрени и 90 проекта за младежки дейности на столични училища. На практика това е цялата младежка програма на София, от която трябваше да възползват хиляди деца, алармира в социалните мрежи Диян Стаматов – директор на столичното 119-о средно училище „Акад. Михаил Арнаудов” и бивш зам.-министър на образованието.

„Дори само да поискаш да спреш програма за младежки дейности и спорт в днешно време е повече от неразумно. Въпреки потвърждението дори и от самата кметица на района, че програмата е една от най-добрите и успешните. Щом за Красно село няма, не трябва да има за никого ли?! Някак крайно егоистично ми изглежда!“, коментира Стаматов в профила си във Фейсбук.
 


Името на гражданската активистка Росина Станиславова нашумя, след като бе изловена, че си е дала сама хонорари по програмата "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания". Програмата е насочена към възрастни хора, болни от COVID, които за да оживеят, трябва да се хранят у дома.

Оказва се обаче, че Станиславова и чиновниците й са прибрали близо 1/3 от средствата на болните.

На пресконференция самата Станиславова си призна, че е взела 7800 лв. допълнителни възнаграждения, тъй като била „ръководител на проекта“. Поради тази причина скандалната кметица категорично отказа да връща средства в бюджета на общината.

Заради скандала Демократична България оттегли доверието си от Станиславова, а нейни съпартийци преведоха 7010 лв. на SOS Детски селища.
По същата причина през юни Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) глоби кметицата с 15 000 лв. за конфликт на интереси. Ако решението бъде окончателно потвърдено от съда, тя ще трябва да освободи поста си.
 
През март пък срещу нея изскочи нов скандал – за злоупотреби по програмата „Топъл обяд“, насочена към възрастни хора с COVID 19. Според Агенция по социално подпомагане обядът не съдържал месо, риба и яйца, а е само вегетариански, което навежда на мисълта за отклоняване на средства. Заради скандала МТСП спря програмата и бе образувано производство за конфликт на интереси.

Според живеещи в района - развитието на района е спряло, няма нови проекти за развитие, няма теми за обществено обсъждане. Станиславова е спряла всички срещи с хората. Това важи и за бизнеса, чийто проекти се спират без обяснение, а срещите се отказват.
 Десетки заявления, жалби и молби са без отговор. Администрацията в общината е била подменена с по- некомпетентна.

Най-скандалното е, че е изгонила популярен клуб за танци от културния дом „Красно село“. Така десетки деца не могат да танцуват и да играят балет. Според гражданското сдружение „Кинопамет“ липсата на нормално работещо улично осветление в междублоковите пространства и на повечето вътрешноквартални улици в „Красно село“ превръщат вечер прибирането на хората по домовете им в истинско премеждие.

В трагично състояние са и все по-намаляващите зелени площи в района, а огромната вина на екипа на Станиславова е, че превърна красивият и оживен някога парк „Хиподрума“ до Дом на културата „Красно село“ на практика в един голям паркинг, констатират от „Кинопамет“. Още по-отчайващо е днешното състояние на парка до стадион „Славия“, който е изцяло изоставен.

Според проучване във фейсбук група на квартала близо 90 на сто гласуват за „оставката“ на Станиславова, 1200 души смятат, че тя не се справя, а едва 38 я подкрепят.