Компостирането е метод, чрез който отпадъците се превръщат в органична тор. В София има две зони за компостиране, като една от тях се намира в Студентски град. След дълги години студенти върнаха към живот тази пред болк 42 и ѝ  придадоха нов облик.

В "България сутрин" организаторът на реновирането на зоната за компостиране Гергана Димитров обясни, че превръщането на отпадъци в тор може да отнеме между две седмици и година. Тя също така допълни, че е важно зоната, където се намира съоръжението трябва да бъде на сянка.

"В зависимост от количеството на отпадъка превръщането му в тор може да отнеме между две седмици и една година. Също така зависи от времето и големите на остатъците, които се слагат вътре. Има няколко основни правила на компостирането - трябва да има баланс между зелена и кафява маса. Важно е зоната за компостиране да бъде на сянка, частиците да се разбъркват редовно, за да могат по-лесно да се смелят. Смятаме в бъдеще да направим зоната социално място. За момента тя се заключва, тъй като предният компост е бил откраднат", каза Димитрова. 

Нейната приятелка Любомира, която също участва дейно в реновирането на зоната за компостиране разкри, че оправянето на обекта е отнело няколко месеца.

"Хората могат да носят в зоната всичко растително, но не и животинско. Това място е западнало с годините. През 2013-та откриват зоната за компост заедно с още една в Княжево. С времето обаче тя запада. Реновираме зоната от края на януари до сега. Надяваме се тя бързо да стане доста популярна сред студентите", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.