Пандемията е променила навиците на столичани по отношение на ползването на градския транспорт, пише "Монитор".

Заради локдауните по-малко се купуват карти, повече се ползват краткосрочни транспортни документи. В отговор на корона кризата напоследък се увеличава и придвижването с лични превозни средства в града.

Това стана ясно от думите на зам.-кмета по финансите и здравеопазването в София Дончо Барбалов, който направи равносметка за изминалата година и открои предизвикателствата, пред които общината ще бъде изправена през новата 2022-а. 

Завършваме 2021 г. със значително увеличение на средствата за градския транспорт в размер на 8,5 млн. лв. след актуализацията на бюджета на Столичната община, тъй като това е един от най-засегнатите сектори вследствие на икономическите и финансови последствия от кризата с коронавируса, каза пред БТА Барбалов.

Той подчерта, че Столичната община е в диалог с новото правителство. "Надявам се, те като експерти във финансовата област, като хора, голяма част от които идват от бизнеса, да видят добре проблемите и да търсим съвместно решение, тъй като без помощ от държавата трудно можем да се справим само с ресурса, с който общината разполага", посочи Барбалов.

Имаше известна компенсация за цената на ел.енергията и това е добре. Липсва обаче компенсация за цената на природния газ, каза Барбалов и подчерта, че за градския транспорт това е от съществено значение, тъй като голяма част от автобусите в София се движат с природен газ.

"Повишената цена на електрическата енергия пък директно ни удря в разходите за метрото. Дано мерките, които се разработват да са добри", каза Дончо Барбалов. Всяко увеличение на средствата за някоя дейност заради коронакризата води до намаление на средствата за капиталови инвестиции, подчерта зам.-кметът.

Той посочи, че ако Столичната община даде повече средства за компенсиране на "дупката" в градския транспорт, това ще доведе автоматично до намаляване на средствата за инвестиции.

Навиците на хората по отношение на ползването на градския транспорт се промениха.

Хората станаха много по-предпазливи и планират по-добре пътуванията си. По-малко се купуват карти, повече се ползват краткосрочни транспортни документи с оглед на това, че през последните две години имахме на няколко пъти локдауни. Децата дълго време учиха от вкъщи и в резултат на това имаше отлив в закупуването на ученически карти.

Това е характерно не само за София и за България, случва се във всички големи градове в ЕС покрай пандемията. Проблемът при нас е, че този въпрос остава встрани от вниманието.

Докато много от държавите в ЕС, а и не само, подпомагат градския транспорт, в София тази помощ е доста скромна, посочи Барбалов. Според него това не е нарочно и тенденциозно, а по-скоро става въпрос за подценяване на проблема. Услугата градски транспорт трябва да се предоставя.

Независимо, че има 30 процента намаление в потреблението и пътникопотока, не можем да си позволим да ограничаваме транспортната услуга, защото това означава да откажем хората да ползват градски транспорт, което в дългосрочен план ще доведе до сериозни последствия и не трябва да позволяваме да се случва, категоричен е зам.-кметът Барбалов.

Усилията на Столичната община са насочени към запазване на нивото на услугата, дори и при силното намаление на приходите.

Бюджетът на Столичната община за 2022 година

Доста сме напреднали в работата по изготвяне на бюджета на Столичната община за догодина. Очакваме да видим макрорамката на държавния бюджет, защото той е водещият за всички останали бюджети на общини в страната, каза Барбалов. Имаме готовност в най-кратки срокове, след като бъде представен държавният бюджет, да представим бюджета на Столичната община, информира той.

Що се отнася до основните приоритети в основния документ на Столичната община зам.-кметът по финансите съобщи, че се запазват средствата за поддръжка на улиците, увеличават се средствата за почистване на града и леко се увеличава финансирането на другите услуги, които предоставя общината.

В Капиталовата програма приоритет остават детските градини и детските ясли, за които Столичната община е приела програма до 2023 година. Ще се работи по разширението на метрото, където очакваме да бъдат осигурени част от средствата от Плана за възстановяване и развитие.

Надявам се този план в най-скоро време да бъде одобрен, за да може да започнем работа по разширението на третата метролиния с три метростанции по бул. "Владимир Вазов" до ж.к. "Левски Г", посочи Барбалов.

Приоритет в бюджета за догодина ще е и Програмата за вътрешния ринг на София, който трябва да разтовари града транспортно. Виждаме, че напоследък се увеличава придвижването с лични превозни средства в града като отговор на корона кризата. Трябва да овладеем това и да убедим хората, че градският транспорт е надежден и удобен, отбеляза Барбалов.

Основните предизвикателства на Столичната община за изминалата 2021 г.

През 2021 г. трябваше максимално точно да предвидим приходите и разходите, които Столичната община може да получи през годината, както и ефектът от коронакризата върху някои от дейностите, които общината извършва. Един от ефектите са отстъпките, дадени на бизнеса. Между 5 и 6 млн.лв. са сумите, които Столичната община не е получила като наеми от бизнеса.

Това са отрицателни приходи за общината, посочи Барбалов. В детските градини посещенията на децата бяха по-малко, съответно и приходите, тъй като таксите се дължат на база присъствени дни. Персоналът обаче работеше. Всичко това създаде напрежение от гледна точка на организацията на целия процес.

Докато през 2020 г. предизвикателството беше как да реагираме, изправяйки се пред намалени приходи - кои разходи да оптимизираме, как да ограничим някои разходи, така че да можем да разполагаме със средства за социалните дейности, за борбата с коронакризата и нормалното функциониране на услугите на СО, то през 2021 г. естеството на предизвикателствата беше да предвидим приходите, които се увеличиха спрямо 2020 г. и да можем да инвестираме средствата възможно най-добре за софиянци, каза Дончо Барбалов.

В сферата на здравеопазването бяхме изправени пред голямото предизвикателство да гарантираме, че общинските болници ще работят безпроблемно и ще могат да се грижат за болните не само от коронавирус, но и от други заболявания. Успяхме в тази не лека задача, посочи Барбалов.

Той подчерта, че четирите многопрофилни общински болници активно се включиха в лечението на заболели от коронавирус. Пациенти с COVID-19 имаше нерядко и в двете акушеро-гинекологични общински болници.

Имаме готовност тези лечебни заведения отново да участват активно в посрещането на поредната вълна, за която ни предупреждават специалистите, заяви Барбалов. Той допълни, че финансово лечебните заведения завършват добре годината, въпреки че все още не са готови окончателните им резултати. Поне три от общинските многопрофилни болници очаквам да са на печалба, информира зам.-кметът.

Той даде за пример и Диагностично-консултативните центрове, които още от есента на 2020 г. се включиха в борбата с коронавируса, като откриха ковид зони, а през тази пролет - и ваксинационни кабинети. Тези ДКЦ-та имат съответно и по-добри финансови резултати, посочи Барбалов.

През 2021 г. приоритет беше последователната кампания за ваксинация срещу COVID-19

През пролетта и лятото на 2021 г. Столичната община беше може би единствената в страната, която започна откриване на ваксинационни пунктове в общински лечебни заведения, както и на различни обществено достъпни места.

Откривахме пунктове първо в парковете, после в търговските центрове, в културните институти, организирахме посещения на медицински екипи за ваксинация на работните места, подчерта Барбалов.

Допринесли сме за това, че в София нивото на ваксинация е доста по-високо от средното за страната - над 40 процента, което се дължи и на нашите усилия като община. От средата на май до 23 декември във всички общински имунизационни пунктове са поставени общо над 95 000 дози ваксина срещу коронавирус.

Освен това медицински екипи от общинските лечебни заведения имунизират служителите на различни фирми и организации, когато работещите пожелаят и работодателят даде заявка за това. Естествено, високото ниво на ваксинация в столицата се дължи и на факта, че жителите на София са доста отговорни в своето поведение хора.

През следващата година целта е да запазим капацитета за лекуване на ковид болни, да запазим ваксинационните центрове, където е възможно да помогнем с инвестиции в лечебната област в сферата на коронавируса.

Нека 2022 г. бъде за софиянци една добра година, изпълнена с хубави емоции и събития, пожела Барбалов.

За Столичната община 2022 г. ще бъде сложна, за първи път от много години няма да имаме приет общински бюджет в началото на годината.

Дали ще успеем да приемем бюджета на Столичната община за 2022 г. до края на февруари, не е ясно. Ще се опитаме максимално бързо да го приемем, след като държавният бюджет бъде внесен и приет от Народното събрание.

По-късното приемане на бюджета на Столичната община ще доведе и до това, че средствата които могат да се предоставят за догодина, ще са базирани на бюджета на общината за 2021 година.

На практика, през първото тримесечие на 2022 г. ние ще работим с бюджета за изтичащата сега година, уточни Барбалов. Друго предизвикателство ще бъде отново влиянието на коронакризата, която от здравна се превръща в икономическа и социална.

Тя за поредна година ще повлияе и на Столичната община. Надявам се със съвместните усилия на държавата и общините да се справим, посочи зам.-кметът Дончо Барбалов.