Днес в Софийски административен съд ще се състои второто заседание по делото за цената на билета за градски транспорт. Граждански организации заведоха делото в срещу решението на Столичния общински съвет за цената от 1.60 лева, която влезе в сила от 1-ви юни 2016 г.
Друг състав на съда ще гледа дело срещу Столичен автотранспорт за подобряване на обществения транспорт във Владая и Княжево. Заседанията ще бъдат съпътствани с протести пред сградата на съда, предаде Канал 3.

Докато административните съдии заседават, пред сградата на съда на столичната улица "Вашингтон" №17, ще се провед граждански протест в подкрепа на провеждащите се две дела. Протестиращите, обединени в Сдружение за свободен градски транспорт, са си поставили извоюване на една основна цел - безплатен градски транспорт.

В манифест те заявяват:
"София е най-мръсната столица в Европа, вследствие на това от белодробни и ракови заболявания умират хиляди хора всяка година! Масовото използване на обществен транспорт и намаляването на автомобилния трафик са ни от изключителна важност. София е единствената столица в Европа без нощен градски транспорт, нещо повече – биват ликвидирани линии и не се развива електротранспорта. Фирмите за превоз получават повече от 3 лв. на километър пробег, което означава едно: българските граждани плащат една от най-скъпите обществени услуги в света".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ