Всеки четвърти българин е виждал или е ставал жертва на вандализъм в района, в който живее. Това сочат данните на Евростат. Същевременно близо 1 милион лева се харчат годишно само в София за ремонт на щети, причинени от хулигани, съобщава bTV.
 

Детска площадка в столичния квартал „Гео Милев” буквално е унищожена от вандали. Друга близо до нея е ремонтирана 3 пъти за последната година.
 
„Каква им е целта, защо го правят? Мислят, че площадките са прекалено много ли? Пречи им шумът на децата ли? Не мога да разбера каква им е идеята. Просто ги моля да спрат”, каза Велина Чапкановска, жител на квартала.
 
Над половин милион лева се харчат в София годишно за поправката на счупени пейки, люлки, беседки, чешми, табели. За последната седмица вандали са съсипали 4 градинки. 
 
„За детските площадки, когато се счупи едно съоръжение, е нужно то да бъде поръчано, произведено, доставено, монтирано, което може да отнеме от дни до седмици и месеци”, обясни арх. Димитър Данчев, от дирекция „Зелена система” към Столична община.
 
Подлезите са сред най-честите потърпевши. За един от тях например са похарчени 190 хиляди лева. Само облицовката струва 80 хиляди, но вече цялата е надраскана.
 
Практиката показва, че сумите за ремонти през лятото рязко скачат, защото и вандалските актове се увеличават многократно.