"Строителството не просто да се запази, а да бъде двигателя на развитието в следвашия етап. В момента в цяла Европа се готвят проекти за грантове и схеми. Ние се намираме в най-добрата ситуация, имаме готови проекти 3250, 1,605 млн лева". Това казаха на брифинг след среща с камарата на строителите.

"Строителството не просто да се запази, а да бъде двигателя на развитието в следвашия етап. В момента в цяла Европа се готвят проекти за грантове и схеми. Ние се намираме в най-добрата ситуация, имаме готови проекти общо 3250, които са за 1,605 млрд. лева. Готови сме при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм.


Това трябва да стане с нов подход – имаме предложение да се дават не повече от 2 обекта на фирма едновременно, за да участват възможно повече фирми. Да няма обща цена на кв.м., а по извършени дейности".
 
"Казахме на премиера, че досегашните са краткосрочни мерки, буфери, основното е в икономиката строителството да заработи. Строителството може да погълне огромен брой хора, както квалифицирани така и ниско.

Хората ще могат да оцеляват чрез труд, а не чрез подаяния. Не да се спират обектите, които вървят, а да се ускорят и други проекти. Безобразие е 40 години да не можем да завършим Околовръстното шосе, АМ "Хемус" и път към Видин. Инфраструктурата е много важна, но сега е особено важна".
 
"Ще искаме спиране на прословутата наредба да не се работи от 2 до 4 следобяд, в Германия вече се работи и в неделя. В момента има между 20 и 25 000 квалифицирани работници, завърнали се от чужбина заради вируса, можем да ги задържим само с високо заплащане. Нашият бранш представлява над 200 000 заети."

„Преди месец се обърнахме към обществото да не се спира строителството у нас и бяхме чути. Сега дойдохме с друг апел. Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика.

Това е мислене и на европейските колеги. Вчера проведохме видеоконференция. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза е необходимо „строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко", заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

Той даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на близо 1,2 млн. жилища. Италианците  разчитат, че това ще донесе заетост на 430 000 души в страната.