„Измервам себе си само спрямо това, какво е било снощното ми представление”. Това каза Мариус Куркински в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия.
 
Българският актьор разказа за себе си и своя поглед върху изкуството. На 19-ти април в зала 1 на НДК той ще представи за 100-тен път своя моноспектакъл „Черното пиле” по разкази на Николай Хайтов.
 
„Очаквам според това, което ми се е случило през деня, в града в който съм пристигнал, преживяванията ми с хората – да ми се случи нещо нова на сцената”, каза Мариус. За него това да си сам на сцената дава свобода в комуникацията с публиката, но било необходимо да го развиваш – „никога да не оставаш на едно и също духовно стъпало”.
 
„Това е каторжна професия, само че на чувствата” – така актьор определи своята професия. За него това е едно постоянно предлагане на „себе си и душата си” на публиката. „Разкриване, разголване – не брутално, а промислено”, добави Мариус. Казва, че обича произведенията на Хайтов защото били автентични български текстове и попаднали по директен път в сърцето му.
 
„Попаднах на много близки теми, които са били близки и на моите родители, и те ми помогнаха да се приземя от възвисяването на театъра”, сподели актьорът. За него българската публика е много умна. По думите му има публика за всичко, за всеки тип театър. „Българите са много умни хора, особено не тези, които се появяват в публични пространства и по светски събития или ръководят дадени институции”.
 
За него е важно да се достигне радостта и споделянето на мига с публиката. Споделя, че когато сгреши, се самоизяжда, но успял, пак чрез театъра, „да пребори доста демони”. „Моно спектакълът ме беше превърнал малко в егоист/…/Задължително е да се приземиш”, добави Мариус.
 
„Най-добре за мен разказва „Клавдий” от Хамлет – в един момент той се осъзнава и казва „Как човек ще бъде опростен ако не се откаже от греха си?”. Опитвам се да се моля не само за себе си/…/и както и казва в Христос в Евангелието – „Молете за враговете си”, каза актьорът.