На 17-ти април 2019 г. за десета поредна година ще се състои Официалната церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2019.

Тази година събитието ще се проведе в балната зала на Воения Клуб. Водещ ще бъде Ники Кънчев, който е дългогодишен приятел на Фондацията. За бляскавата церемония, със звездните си изпълнения, ще се погрижат МИРО , британската сензация от X Factor UK Дженифър Филипс, Алфредо Торес и музикалните открития на Фондацията, начело с класическата певица Мария Славова и разбира се номиниранaта 15 годишна перкусионистка  Сара Чакърова.
 

С всяка изминала година конкуренцията за получаване на номинация за най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България става все по-голяма Основа причина за това е, че Фондацията, чийто патрон е култовия режисьор Стоян Камбарев, насърчава не само носителя на Голямата награда, но и всички номинирани, като подпомага осъществяването на конкретни техни проекти.
 
Сред избраните петима номинирани тази година е мултиталантливия актьор Димитър Николов.
 

Номиниран е заради запомнящите роли, които прави в театъра и киното, изградени с професионализъм и тотална отдaденост.  За комплексния му талант, деликатността и фината актьорска игра, която се запечатва в съзнанието на всеки зрител. За ролите му в "Наблюдателите" на сцената на Народен театър „Иван Вазов“, " Стъклената менажерия" в театър "Сфумато", както и във филмите "Безкрайната градина" и "Христо".
 
За театъра и киното Димитър Николов  казва:
 

„Мотивацията в изкуството е по-точно жажда за театър и кино. Себеизразяване в името на нещо по-голямо от теб самия. Начин на живот. Изпит. Изповед. Нещата, за които никога не говорим.  Аскетика.  Казандзакис го е казал по-добре. Кървава работа. Но не и професия. Репетирам „Братя Карамазови”.  От моментите, които ни се струват като вечност. „Миг поспри”. Прекрасно е чувството да репетираш такъв голям текст. С такъв невероятен екип. Като едно представление на Галин Стоев по текст на Яна Борисова – „Приятнострашно”. С една дума си е точно такова нашето самотно, но все пак споделено занимание.“
 
Димитър  е на 26 години, родом от София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2015 г. Професионалният му път започва в актьорски школи “МОНТФИЗ“, следват представления на сцените на ДТ Пловдив, ДТ Сливен, театър „Сълза и смях“, театър „Сфумато“. В Народния театър „Иван Вазов“ играе в „Синята птица”  под режисурата на Мариус Куркински, в „На ръба” – авторски спектакъл на Александър Морфов и в „Наблюдателите” от Константин Илиев с реж. Явор Гърдев. Предстои да го видим и в постановката „Братя Карамазови” по Ф.М. Достоевски, реж. Деян Пройковски. В киното се изявява в поредица късометражни филми. Пробив прави с “Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.
Режисьорът Галин Стоев му поверява главната роля в дебютния си филм „Безкрайната градина”. Участва още в лентите „Живи комини”, реж. Радослав Спасов,  „Далеч от брега”, реж. Костадин Бонев,  „Засукан свят” по Николай Хайтов  реж. Мариус Куркински, “Доза Щастие” на Яна Титова...

 
Различен, отдаден и запомнящ се, Димитър Николов е категоричен избор на членовете на Фондацията за младо откритие в областта на актьорското майсторство тази година.
 
Вижте кратък филм за Димитър: 
Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2019 са театралният режисьор Петър Денчев, перкусионистката Сара Чакърова, визуалния артист Деница Боева и операторът Теодор Фичев. Всеки един от номинираните ще получи специална награда, свързана с осъществяването на негов проект, а носителят на Голямата награда ще триумфира на 17-ти април с красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек на стойност 3000 лв.

 
Вижте номинираните във видео тук
 
Тази година, за първи път се учредява и специална награда, с която Фондацията предизвиква всички млади кино режисьори - нова Награда за кино 355! Международно жури вече селектира трима финалисти- Стефани Райчева, Йордан Михайловски и Надя Николова. Победителят ще бъде избран от публиката на живо по време на Церемонията на 17-ти април и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио . Вижте повече тук
 

Събитието се осъществява с официалната подкрепа на Министерството на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.
 

Церемонията за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк и БОН МАРИН, основната подкрепа на АУРУБИС България, VIVACOM, ЕНЕКОД АД, Wilkinson Sword и благодарение на НДФ “13  века България”, VON POLL Real Estate Bulgaria, PRODERMA, Технополис, винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, Red Devil Catering, Сладкарници “Неделя”, DEVIN, Merci, VolkVision, Rental Media Group и счетоводна къща РАН-Р. Дизайнер на Галата е София Борисова.
Продуцент е NOVA film - компанията на Деси Тенекеджиева.
 


 
Кратък филм за Фондацията
 
Финалисти Награда за кино 355