Неукротимата Стоянка Мутафова до седмица-две ще започне да репетира роля в нова пиеса. Това съобщава „Монитор“, позовавайки се на продуцента на бъдещия спектакъл Кирил Кирилов. Става дума за великолепна комедия от хърватски автор, в която има много подходяща героиня за 95-годишната прима.
На най-възрастната играеща актриса в света ще партнират и други родни звезди на смеха, но имената им засега се пазят в тайна.

Премиерата най-вероятно ще е в началото на пролетта в „Сълза и смях“, където този вторник Стояна направи своя сценичен прощъпалник след принудителната почти двумесечна пауза. В края на ноември Мутафова трябваше да влезе по спешност в болница за лека сърдечносъдова интервенция, а след това продължи лечението си заради сериозна настинка.

Представлението на „Г-жа Стихийно бедствие“ на 10 януари мина блестящо, потвърдиха партньорите на звездата Ирен Кривошиева – която е в образа на нейна дъщеря в постановката, и Николай Атанасов-Шуши. Овациите гръмнали още с появата на Мутафова на сцената и прекъсвали действието буквално на всеки 5 минути, а репликите й предизвиквали бурен смях в препълнения до пръсване салон. „Но всички аплодисменти на света са малко за нея. На тези години малцина могат да се похвалят с такава воля и дух“, коментира Кирилов. Той разказа, че Стояна малко се притеснявала преди спектакъла, тъй като от доста време не била играла, но със стъпването й на сцената терзанията приключили. Тя дори хвърлила бастуна по време на танците, а след финала се похвалила, че се чувства отлично. От продуцентския екип вземат и връщат звездата в дома й с автомобил, пазят я като рохко яйце.

За „Г-жа Стихийно бедствие“ на 24 януари в „Сълзата“ вече няма билети. Следващите дати са на 2 февруари – навръх 95-ия рожден ден на актрисата, на 10 и 14 февруари. На 1 и 3 януари пък Мутафова трябва да играе в Сатиричния театър – съответно в „Столетие мое“ и „Скакалци“. „Пак ще й се съберат три последователни вечери с представления", притеснява се дъщеря й Мария Грубешлиева-Муки. „Стоянка се притесняваше от студа, от снега и грипа и се двоумеше дали да играе във вторник. Аз бях категорично против, дори се поскарахме, но в крайна сметка тя го реши и се наложи, както винаги се е налагала“, призна Муки. Тя обаче все пак е доволна, защото вижда, че завръщането на сцената е повдигнало самочувствието на майка й, и се надява поне до следващия път времето да омекне.