Пореден успех за екипа на късометражния филм "10 секунди" с режисьор талантливата Евгения Танева.

Преди няколко дни филмът беше отличен с престижната награда за "Най-добър дебют" на 19-тия Международен спортен филмов фестивал Кросногорски, Москва.

Toва e единственият международен форум за спортни филми в Русия и най -големият кино фестивал за филми със спортна тематика в Източна Европа и страните от бившите републики от СССР.


Поради пандемията и затрудненията в пътуванията, Евгения и нейният продуцент Деси Тенекеджиева не успяха да пристигнат в Москва, за да вземат лично наградата. На тържествената церемония за закриване на фестивала красивата статуетка от името на Евгения получи  Виктор Бойчев - директор на Българския Културен институт в Москва. 


Още на другия ден наградата бе изпратена в София, за да зарадва Жени и целия екип на "10 секунди" - все млади и тепърва изгряващи таланти в българското кино.

А междувременно късометражната лента продължава с фестивалния си живот и съвсем скоро ще се срещне и с френската публика по време на Festival du Cinema Bulgare на 26-ти септември (неделя) от 16:30 в Cinema Club Christine.

 
Филмът "10 секунди" става възможен благодарение на Фондация "Стоян Камбарев" и създадения от нея конкурс НАГРАДА ЗА КИНО 355, в която 3-ма избрани от сериозно международно жури финалисти, трябва да заснемат и реализират 5-минутен филм само за 5 календарни дни.  През 2020 г. се проведе второто издание на конкурса НАГРАДА ЗА КИНО 355, в който младият кинорежисьор Евгения Танева стана финалист и така получи вузможност за реализацията на проекта си.

"10 секунди" е силно емоционална история за вътрешните битки на човек и как те предопределят живота му.


В главната роля (на боксьорската) е невероятната Мартина Апостолова- определяна за една от изгряващите звезди на европейското кино заради дебюта си във филма "Ирина". Тя си партнира с Ванеса Сиймор, Емил Видев и Антон Димитрачков. Филмът се радва и на специалното участие на Койна Русева и Димитър Баненкин, в ролята на родителите на главната героиня.


Оператор е Йордан Георгиев, сценаристи - Виктор Пасков и Евгения Танева, художник - Георги Бараков, монтаж - Стефан Спасов, цветни корекции - Любомир Балабанов, звуков дизайн - Георги Пенков, музика - Хенри Салонен, изпълнителни продуценти - Силвия Куманова и Евгения Танева. Продуценти на филма са Деси Тенекеджиева / NOVA film и Фондация "Р'АРТ".


Режисьорът Евгения Танева завършва НАТФИЗ през 2021г. със специалност "Телевизионна и филмова режисура". Дипломният й филм е документалният "Стигма", който засяга тежка, но важна социална тема за съдбата на хора с психично заболяване в България.


Успоредно върви и работата по  финализирането на детския игрален филм - "Сашето с кинокамерата"- курсова задача, част от обучението на режисьорката в академията. Продуцент на филма е НАТФИЗ, както и отново Деси Тенекеджиева с продуцентската си компания.