И другият душманин на мафиота Милото от сериала „Седем часа разлика“ издъхна. Ролята на Лука Карлов, бивш генерал от Държавна сигурност, започна актьорът Ангел Георгиев-Ачо, но той изненадващо се спомина между два от сезоните. Затова се наложи да бъде намерен негов заместник и образа му довърши Илия Раев. Така той се срещна с дъщеря си – певицата Алекс Раева, която влезе в ролята на избягалата в Америка Нина Роси, припомня „Телеграф“.
Както БЛИЦ писа Илия Раев, един от най-достойните жреци на Мелпомена, си отиде на 77-годишна възраст в неделя, съобщиха от Съюза на артистите в България.

„Остава завинаги в сърцата ни! Изключителен човек, актьор и директор на театъра в Шумен. Благодарим ти за всичко!“, пишат колегите му от САБ. Актьорът боледувал от рак и от години е бил на легло.
„Денят е тъжен, когато приятел загуби близък човек! Алекс Раева, прегръщам те с подкрепа и обич!“, написа певицата Мариана Попова в социалната мрежа.

Бележитият актьор завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство в класа на професор Желчо Мандаджиев. Работил е в Драматичния театър в Хасково от 1964 до 1967 г., а след това в Драматичен театър „София“ до 1990 г. След това преминава в Малък градски театър „Зад канала“. Илия Раев е участвал във филмите „Борис първи: Покръстването и слово за буквите“, „Опасен чар“, „Маргарит и Маргарита“, „Огледалото на дявола“, „Всичко е любов“. Освен Александра Раева Илия Раев и половинката му Наталия Бардская имат още една наследница – Веселина, която преподава в НАТФИЗ. Алекс, която за последно видяхме в шоуто „Bake off”, призна, че също иска да стане родител. Тя и диджей Дончо отдавна обмислят сватба на екзотично местенце.

Жена му Наталия учела в Същия клас в НАТФИЗ и се залюбили в III курс, после заминали по разпределение в Xасковския театър там се оженили. Те никога не са играли влюбени на сцената, но са влюбени вече като че ли цяло столетие. Според Александра за баща ѝ не съществува навик в любовта. А майка ѝ доказала това, след като през 1966 г. е била 6 месеца при вуйчо си в Холивуд и се върнала при любимия мъж в Хасковския театър.

Прабабата на Александра Любов Тарновская, по баща Зельоная, се омъжва в България още веднъж и става баронеса Любов Лоудон. Съпругът ѝ барон Лоудън бил финландец с немско потекло. Имал бизнес у нас, а след 6 месеца изчезнал. Родената в Кронщат Любов живее цял живот в България, а накрая я погребват при сина ѝ в Холивуд. Дъщеря ѝ Татяна пък, бабата на Александра, е първата българска киноактриса Тити Тарновска.

Играла е във филма „След пожара над Русия“ с Константин Кисимов.