Казаното от принц Уилям след интервюто на Меган Маркъл и брат му принц Хари пред Опра Уинфри, че не са расистко семейство, намира потвърждение в един брак, сключен преди цели 22 години.

Тогава праплеменник на кралица Елизабет II се жени за африканката Джой Илаяс-Рилван, произхождаща от семейство на управляващи вождове на племето йоруба в Лагос, Нигерия. Може да се каже, че е аристократка в родината си.

Излиза, че Меган не е първата и единствена чернокожа в британската кралска фамилия. Много преди нея истинска, а не наполовина чернокожа жена, се жени за музиканта Джеймс Едуард Ласелз, втория син на първи братовчед на Елизабет II.


Баща му Джордж Ласелз е седми граф на Херууд, покойник от 2011 г. Към деня на раждането си е шести на опашката за трона, а на смъртта си - 46-и.

Пада се първи внук на крал Джордж V и племенник на крал Джордж VI, бащата на Елизабет II. И той, и децата му са твърде далече от короната, но са членове на кралската фамилия. Синът му Джеймс и африканската му съпруга имат добавка към титлата си “почтен”.

Интересна част от биографията на Джордж Ласелз е службата му в британската армия по време на Втората световна война. Стигнал до чин капитан, той се сражава отначало в Алжир, а после в Италия.


На 18 юни 1944 г. при атаката на Монте-Корно е ранен в двата крака и корема и попада в плен. Немците го държат като военнопленник в концлагера в замъка Колдиц до май 1945 г.

През март същата година Адолф Хитлер подписва смъртната му присъда, но началникът на лагера генерал от СС Готлоб Бергер, разбирайки, че войната е изгубена, не изпълнява присъдата и пуска бъдещия граф в Швейцария.

Джеймс Ласелз няма графска титла, защото тя се полага на по-големия му брат. Все пак е 56-и претендент за короната. От малък се увлича по музиката.

Свири на пиано, барабани и църковен орган, а после се увлича по джаз, блуз и рокендрол. В началото на 70-те години на миналия век основава своя група, а през 1973 г. записва първия си албум. От 2011 г. се появява заедно с Майк Стори като Ivory Brothers.

Джой е родена през 1954 г. и е актриса с доста роли в киното и театъра. Известна е от сериалите “Тайният женски смях” (1999), “99-1” (1994), “Уилям и Мери” (2003), “Безмълвен свидетел” (серията “Апокалипсис”, 2007).

Пише книги, съавтор и продуцент е на документалния филм “Joy, It's Nina” съвместно с приятелката си, легендарната певица Нина Симон. Занимава се активно с борбата срещу СПИН.

Когато се женят през 1999 г., Джеймс е на 46 години, с два брака и четири деца зад гърба си, а Джой е на 45. Въпреки че пред тях не стои въпросът да създават наследници, е имало съпротива срещу сключването на подобен съюз, но кралицата лично е дала разрешението си.

Семейството не обича публичността и не е свързано с никакви скандали.

Дори не пуска общи снимки в мрежите. Те са самобитни творчески личности и не ламтят за титли. Занимават се с благотворителност, което също не афишират - каквито би трябвало да са кралските особи.

В британската кралска фамилия има сключени и други междурасови бракове, освен този на принц Хари и Меган Маркъл. Един от тях е на Лейди Давина Уиндзор, праплеменница на кралица Елизабет II и дъщеря на принц Ричард, херцог на Глостър.

През 2004 г. тя се омъжва за новозеландеца Гари Кристи Луис, дърводелец и реставратор от маорски произход.

Връзката им е пазена дълго време в тайна, въпреки че започва четири години преди сватбата. Елизабет II одобрява брака на Давина съгласно Закона за кралския брак от 1772 г.

Двойката има две деца - Сена и Тейн. През 2018 г. Давина се развежда със съпруга си след 14-годишен брак, пише списание Hello.