Британският принц Хари окончателно скъса всички официални връзки със своята родина Великобритания.

Британският регистър на компаниите (Companies House) публикува информация, според която „принц Хенри Чарлз Албърт Дейвид херцог на Съсекс“ има ново местоживеене и това е САЩ.

Досега Хари беше регистриран във Великобритания по местоживеене.

Това се случва на фона на засиления натиск върху администрацията на американския президент Джо Байдън да издаде виза на Хари. Повод за това е коментар на американския посланик в Лондон, че принцът няма да бъде депортиран докато демократите са на власт, съобщава „Дейли Мейл“.

Промяната в регистрацията повдига и един много сериозен въпрос за кралското семейство – дали Хари ще бъде изключен от списъка със седемте души, които могат да заместват краля, ако е в чужбина или е болен. По закон, в хората в този списък трябва да са с местожителство във Великобритания.

Принц Хари и съпругата му Меган окончателно изгубиха възможността да живеят във Великобритания, след като Чарлз III им отне вилата „Фрогмор Котидж“. Тя им беше сватбен подарък от кралица Елизабет II.

Появиха се нови разкрития, според които в деня, в който Хари и Меган са събрали и последните си вещи и са се изнесли от имота – 29 юни миналата година, принцът е започнал официално да живее в САЩ.

Кралски експерти посочват, че Хари бил „дълбоко наранен“ от заповедта на баща си да напусне Фрогмор и смятат, че той нарочно е избрал датата за смяна на местожителството.

„Чарлз и Уилям знаеха, че това трябва да се направи, за да се подчертае, че Хари и Меган се извън „Фирмата“, но той вероятно си е мислел, че може да запази мястото си тук. Сега показва, че е приел живота си в САЩ“, каза авторът на книги за кралското семейство Фил Дампиър пред „Сън“.

В интервю през февруари Хари заяви, че „е мислел“ за това да стане американски гражданин, но това не му е приоритет. Това, обаче, би означавало, че трябва да се откаже от всичките си титли.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук