Когато се чуе сумата от 1 млн. USD в съчетание с думата имот, веднага в съзнанието изпъква картинка на луксозна къща на брега на морето, която вътре е обзаведена по последен писък на модата. В кой край на света е няма значение – все пак 1 млн. USD са си значително количество пари, в което й да е кътче на планетата Земя.
В действителност обаче нещата не изглеждат толкова „лъскаво”, предупреждават специалисти, особено ако се насочите към по-скъпите дестинации. Така например, по данни на консултантската компания Knight Frank, ако желаете да си купите имот за 1 млн. USD в Монако, то тази сума ще ви стигне буквално за една стая от 16 кв.м. малко по-голяма ще е тя в Хонг Конг – 22 кв.м. Въпросната сума ще ви стигне да си купите студио от 30 кв.м. в Ню Йорк или Лондон. В Женева и Сингапур срещу 1 млн. USD ще може да придобиете жилищен имот с големина 50 кв.м.

Има обаче и места, където срещу въпросната сума могат да се придобият действително стойностни имоти. Едно от тях е съседна Турция, а по-конкретно Истанбул, където срещу 1 млн. USD може да се купи жилище от 98 кв.м. В тази група влизат също така Южна Африка и Бразилия. В Сао Пауло срещу въпросната сума се продава апартамент от 173 кв.м., а в Кейп Таун и Дубай може да си купите имот с разгъната застроена площ от 130 кв.м.Източник: fakti.bg