В Афганистан днес гласуваха на президентски избори за четвърти път след свалянето на талибаните през 2001-ва. Талибаните заплашиха с нападение над избирателните секции и на места нанесоха удари с поне един убит и 27 ранени. Вотът се проведе при засилени мерки за сигурност и след провала този месец на мирните преговори между Съединените щати и талибаните.

Резултати се очакват след три седмици, а евентуален втори тур - през ноември, но слабата активност засилва опасенията, че изходът ще е неясен и ще задълбочи хаоса в страната.

Под 10 милиона регистрирани гласоподаватели от общо 34 милиона афганистанци, около 5 хиляди избирателни секции, охранявани от 100 хиляди души от местните сили за сигурност при американска въздушна подкрепа. Така изглеждаше вотът за един от общо 14 кандидати в страна, разкъсвана от 40-годишен конфликт. Гласуване няма в районите под талибански контрол.

Ахмад Сабер - гласоподавател: Трябва да гласуваме и сами да изберем нашия бъдещ лидер. Това е единственият начин да постигнем независимост на страната ни.

Основни претенденти са сегашният президент Ашраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, които от 2014-та си поделят властта в правителство на националното единство. То беше резултат от споразумение между двамата основни претенденти, договорено от Съединените щати, след избори, белязани от обвинения в измами.

Сега фаворити са същите двама претенденти, обвинявани в корупция по време на мандата. Безработицата в Афганистан е 25 на сто, 55 процента от населението живее под линията на бедността. Гласуването е с пръстов отпечатък, както преди пет години. Тогава талибаните отразяха пръста с мастило на поне шестима избиратели, но днес някои от пострадалите не се отказаха.

Сафиула Сафи - бизнесмен: Семейството ми каза този път да не отивам, но вместо това заведох всички да гласуват.

Талибаните отказват преки преговори с правителството в Кабул, което смятат за нелегитимно и поставят като условие споразумение със Съединените щати.