Във всяка неясна ситуация четете руска литература. В нея вие ще намерите отговор на всички интересуващи ви въпроси, а също така съвети за всички житейски ситуации.

1. Ако жена ти ти е изневерила, радвай се, че е изневерила на теб, а не на Родината.

Тази фраза принадлежи на класика, майстор на разказа и драматурга Антон Чехов, който е успял в творчеството си да опознае достатъчно дълбоко човешката природа с помощта на смях до сълзи.

2. Да ходиш с жена си до Париж е все едно да отидеш до Тула и да си носиш самовар. (Антон Чехов).

Антон Чехов, репродукция, 1948. / ТАССАнтон Чехов, репродукция, 1948. / ТАСС

3. Всичко хубаво в живота или е неприлично или от него се дебелее. (Козма Прутков, автор на този и още много други смешни и злободневни афоризми, като "Едно яйце не може два пъти да се излюпи" или "Дори и мидата си има врагове", в действителност е колективен литературен псевдоним на поетите от средата на XIX век Алексей Толстой и братя Жемчужникови).

Козма Прутков (1853 или 1854 г.). / Отворени източнициКозма Прутков (1853 или 1854 г.). / Отворени източници

4. Идете в Контексвил. Ще си излекувате бъбреците. – Те и така са ми здрави. – Голяма работа! Щом сте толкова добросъвестна, тогава понавестете ресторантите, пийнете шампанско, залагам си главата, че след две седмици от вашите бъбреци нищо няма да е останало. (Диалог от произведението "Мъртъв сезон" на писателката Надежда Лохвицка, или Тефи, една от първите руски хумористки и жени-сатирички. Сборникът с нейни разкази и мемоари е преведен на английски език).

Надежда Лохвицкая (Тефи)  / AFP / East NewsНадежда Лохвицкая (Тефи) / AFP / East News

5. Той обичаше и страдаше. Той обичаше парите и страдаше, че все не стигат. (Така казва сам за себе си Остап Бендер, авантюрист от романите "Дванадесетте стола" и "Златният Телец" на Иля Илф и Евгений Петров, съветски класици и хумористи от Одеса – град, славещ се с хумора и хумористите си още от времето на Руската империя. През 30-е години съавторите пътешестват из Щатите и описват видяното в книгата си "Едноетажната Америка").

 Иля Илф и Евгений Петров. / ТАССИля Илф и Евгений Петров. / ТАСС

6. Животът е прекалено скоротечен, за да го уреждаш толкова из основи, толкова на сериозно. (През 20-е и 30-е хумористът и драматург Михаил Зошченко бил изключително популярен. Пишел повести, разкази за деца, сценарии, но заради разказа "Приключенията на маймуната" партията фактически закрива за Зошченко достъпа до пресата. "Зошченко описва съветския ред и съветските хора в уродливо карикатурна форма", се казва в постановлението на ЦК. Някога известният писател умира преследван и в нищета).

Михаил Зошченко. АрхивМихаил Зошченко. Архив

7. Толкова много съм чел за вредата от алкохола! Реших да го откажа завинаги... четенето. (На изказванията на съветския, а след това американски писател Сергей Довлатов може да се посвети отделна статия. В автобиографичните си произведения той осмива журналистическата професия ("Компромис"), съветския бит ("Куфар"), провинцията ("Резерват").

Сергей Довлатов в редакцията на вестника Сергей Довлатов в редакцията на вестника "The New American", 1980. / Архив

8. Физкултурата удължава живота с пет години, но тези пет години трябва да ги прекараш в залата. (Живият класик на сатирата Михаил Жванецки. Известен е с политическата си сатира, монолозите, устния си жанр, водещ на телевизионното предаване "Дежурний по стране").

Михаил Жванецки. / Прес снимка / Фестивал на украинското киноМихаил Жванецки. / Прес снимка / Фестивал на украинското кино

9. Ако някой знае какво иска, това значи, че или много знае, или иска малко. (Михаил Жванецки).

10. Алкохолът в малки дози е безвреден в неограничени количества. (Михаил Жванецки).


Източник: Руски дневник