По време на проведения през уикенда хакатон DEFCON 11-годишнo момче успя да осъществи особено притеснителен пробив. Той успя да хакне имитация на сайта за гласуване на щата Флорида и да промени резултатите от “изборите” за по-малко от 10 минути, пише profit.bg..

DEFCON е най-голямата хакерска конференция, която се провежда ежегодно в Лас Вегас. На нея хакери и експерти по киберсигурност се опитват да пробият всевъзможни системи за компютърна сигурност, показвайки колко лесно може да се манипулира както софтуер, така и хардуер. На тазгодишната конференция, DEFCON добави деца към списъка на поканените, най-вече за да се опитат да хакнат “13 имитационни уебсайта, свързани с гласуването за президент в различни щати”, според PBS.

11-годишният Емет Брюър, който успешно проби копието на сайта за гласуване във Флорида, не бе единственото дете, което успя да хакне системите за гласуване по време на конференцията. Общо около 50 деца на възраст между 8 и 16 години са присъствали на конференцията, според DEFCON, а около 30 от тях са успели да пробият сайтовете за гласуване.

От Националата асоциация на държавните секретари излязоха с изявление относно случващото се на DEFCON, изразявайки опасения, че събитието насърчава хакването на официални системи за гласуване. От организацията също така заявиха, че то не отразява реалността на електронното гласуване в САЩ.