Поне 12 деца са приети в интензивни отделения във Великобритания със симптомите, подобни на новия коронавирус, комбинирани със стомашни и сърдечни проблеми.

За един от малчуганите се знае, че е бил подложен на екстракорпоралната мембранна оксигенация, предава "Гардиън". Това е начин за осигуряване на дишане и поддържане на сърцето.

Обикновено се използва за критично болни деца със сърдечни или белодробни заболявания. Здравните власти са изпратили предупреждения до личните лекари, с които предупреждават, че подобни състояния са спешни и трябва незабавно да се насочват към болниците.

Повечето от болните деца страдат от болестта на Кавазаки - състояние на кръвоносната система, което причинява повечето от сърдечните заболявания на пациенти под 18-годишна възраст в Обединеното кралство.

Установени са 4.5 случая на всеки 100 000 деца в страната. Според специалист от NHS, когато деца със синдрома на Кавазаки, се разболеят от коронавирус, са възможни големи усложнения. Именно това, според източника, е довело до състоянието на 12-те малчугана.

Според NHS броят на децата с остри състояния в отделенията за интензивна грижа е нарастнал през последните три седмици. В случаите се касае за припокриваща се симптоматика на сидрома на токсичния шок, болестта на Кавазаки и Covid-19. Нарастват и опасенията, че сред децата се предава нова инфекция, подобна на коронавируса, която все още не е идентифицирана.

Някои от децата са дали положителна проба за Covid-19, но при други тестът е отрицателен. Възможно е те вече да са се излекували от вируса, както и тестът да е дал фалшив резултат. Разбира се, има вероятност и въпросните малчугани изобщо да не са болни от новия коронавирус. Няма информация за смъртни случаи.