Най-малко 15 души загинаха късно в сряда, след като две лодки с мигранти потънаха в гръцки води. Спасителите издирват до 80 души, които все още са в неизвестност, предават световните агенции.

Петима души бяха спасени, а трима бяха открити на скалисто издатина близо до мястото на потъването. Втора спасителна операция беше предприета на няколкостотин мили на запад, близо до остров Китира, където платноходка, превозваща около 100 мигранти, се удари в скали и потъна късно в сряда.

Длъжностни лица казаха, че 30 души са били спасени, след като лодката се е ударила в скали край пристанището на селото Диакофти в източната част на острова.

Местните власти съобщават, че в района ще бъде открито училище, което да осигури подслон на спасените. Очаква се в четвъртък да пристигнат и водолази от ВМС.

Повечето мигранти, достигащи Гърция, пътуват от съседна Турция, но каналджиите промениха маршрутите през последните месеци в опит да избегнат силно патрулирани води около гръцките острови близо до турското крайбрежие.

Китира е маршрут, често използван от тях, за да заобиколят Гърция и да се насочат директно към Италия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук