Стената, разделяща Източна и Западна Германия, отдавна е само спомен. От обединението на страната изминаха 18 години и въпреки това източногерманците все още се чувстват като граждани второ качество, се казва в материал на Дойче веле.
Думите на федералния министър по изграждането на Източна Германия звучат многообещаващо. Волфганг Тифензее не иска да залъгва хората, представяйки тазгодишния доклад за германското обединение. Следващото изказване обаче звучи до болка познато: "В сила е девизът: много е постигнато, много има още да се прави. Успяхме с куп неща, но има изобилие от големи предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени".
Милиарди евро за източната част
Тази диагноза е вярна от години насам. Все още държавата трансферира около 30 милиарда евро годишно от запад на изток. Най-важната причина е, че в новите федерални провинции средният БВП на глава от населението се равнява на едва 70 % от западното равнище. Процес на догонването не настъпва. Най-малко още 10 години ще са необходими на изтока, за да се изправи на крака, без кръвопреливане от запад за милиарди, каза министър Тифензее. Според икономиста проф. Хартвиг Блум тази прогноза е реалистична: "Съществува добър шанс това да приключи за 10 години. Наблюдаваме изключително интересната реиндустриализация в Източна Германия през последните години, където успяхме да укрепим индустрията." Блум ръководи Института за икономически изследвания в Хале, който се занимава предимно с източно-германското икономическо развитие. Той гледа с оптимизъм към бъдещето: индустриалният ръст в Източна Германия е по-бърз отколкото в Запада. В някои браншове на бъдещето като енергетичните и екологичните технологии на изток са се установили международно преуспяващи компании, а някои източни региони още днес са на западно равнище.
Ала извън няколкото центъра на растежа като Дрезден, Йена или Кемниц преселението на младите хора продължава. Цели региони се обезлюдяват, а инфраструктурата им се променя: разрушават се празни жилища, затварят се училища, строят се старчески домове. Поради недостиг на лекари домашните посещения се извършват от медицински сестри. Ако се погледне позитивно на ситуацията, по този начин изтокът се превръща в пионер на демографската промяна за цялата страна. Негативният рекорд е обаче по отношение на безработицата, оплаква се министър Волфганг Тифензее: "Този бич на безработицата, особено на дълготрайната безработица, че хора, притежаващи висока квалификация, вече не могат да участват, се отразява негативно на атмосферата. А това са пунктове, които не се компенсират от това, че се казва: "Та вие имате по-добра инфраструктура и нали обновихме градовете и имате свободата да пътувате, където си искате". Наистина напоследък безработицата на изток е понамаляла, но все още е близо 13 на сто. Последствието е, че Източна Германия се превърна в европейската зона на демографска криза. Въпреки незначителното нарастване на раждаемостта, никъде в Европа не се раждат по-малко деца. На въпроса какво биха очаквали от кацлерката Меркел, анкетираните през месец юни т.г. източногерманци назоваха преди всичко три неща: повече работни места, равни заплати и равни пенсии със западните. /ДВ