Българката Кристина Куманов e най-младият парфюмерист в света. На 19 години създава със собствените си ръце своя линия аромати - "Le Grand secret" by Christina Kumanov. Израснала е в Кейптаун в семейството на двама емигранти - Даниела и Димо Куманов, пише "BG Voice".

Тя е потомка на пловдивски родове, известни със своя търговски нюх, дух и предприемчивост. Баща ѝ Димо е от стар казанлъшки род, неговите предци са изнасяли розово и лавандулово масло. Майка ѝ Даниела пък е от род на собственици на една от най-големите български фабрики за оцет в Пловдив. Даниела и Димо създават първия в Африка музей на парфюмите и собствена линия аромати - "Kumanov Perfumery“.

За парфюмния бизнес Даниела започва да готви Кристина сериозно от 12-годишна. Първия си парфюм Кристина създава, когато е едва на 17 г.

"Летях от Нидерландия до Кейптаун във всяко свободно време, по 4-5 пъти годишно, за да работя по линията си аромати“, казва дамата.

 Когато е на 16-17 години, Кристина създава парфюм и за Яр Шимански - най-големия търговец на диаманти в Африка - My Girl Lite. И днес Шимански продава парфюма на Кристина в свои магазини на Пето авеню в Ню Йорк.

 "Първо трябваше да уточня каква беше цялата му идея зад аромата и какви нюанси и асоциации да предизвика и остави в съзнанието на потребителя - разказва Кристина. - Когато Шимански отговори на всички мои въпроси, аз знаех точно как да го създам и в края на процеса ароматът постигна всеки един от елементите, които той търсеше.“

Заедно с майка си Даниела Куманов, Кристина създава парфюми за холивудски знаменитости и арабски принцеси, които посещават музея и парфюмерията. Идват президенти, посланици, принцове, принцеси, певци, артисти.

 Идеята за музея е на баща ѝ Димо. Сградата на музея е сравнително нова. В шкафове от масивно дърво е подредена колекцията на Димо от над 6000 парфюмни шишета, като най-старите - египетските, са на 2-3 хиляди години. Има и финикийски, и римски шишета. Куманови притежават и една от най-големите колекции в света на шишетата "Лалик“, като едно от тях днес се продава за 25-30 хиляди долара.

От другата страна на улицата е парфюмерията. Тя е в стара 250-годишна сграда във викториански стил. Около нея е разположена арт галерия на открито - десетки скулптури на най-известните южноафрикански творци, които се продават.

 И двете сгради се намират в градчето Франшук, френско предградие на Кейптаун. То е изградено в европейски стил и е хранителната и винената столица на Африка. 

На 16 хиляди километра от родината Куманови си остават патриоти. В музея си са отделили видно място на българското розово масло и разказват на своите посетители за родината си. Така са възпитали и Кристина, подчертава тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук