Кубинският президент Раул Кастро ще се оттегли от поста през април 2018 г., веднага след като неговият приемник бъде избран от върховния управителен съвет, предаде агенция Франс прес (AFP).

Това означава, че 86-годишният Кастро ще остане начело на Куба два месеца по-дълго, отколкото се очакваше. Той трябваше да се оттегли през февруари по система, обвързана с избирателния календар на комунистическия режим. Изборите обаче бяха отложени заради мощния ураган „Ирма“, който връхлетя островната държава през септември.

Кубинският президент се определя от 31-членния орган, наречен Държавен съвет. Ръководителят на Съвета е автоматично президент на страната.

Държавният съвет обаче трябва първо да бъде избран от Народното събрание, което има около 600 места, процес, който сега ще се състои на 19 април, Депутатите гласуваха на сесия, затворена за международни медии.

Раул Кастро, който официално стана президент през 2008 г., след като беше временно действащ президент в продължение на две години, вече обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Фидел Кастро
Фидел Кастро Източник: GettyImages/Guliver

Това ще отбележи края на шестте десетилетия управление на фамилията Кастро. Неговият брат Фидел Кастро, който почина миналата година, управляваше страната след превземането на властта през 1959 г. начело на лявата революция.

Раул Кастро обаче се очаква да остане лидер на всемогъщата комунистическа партия на Куба до следващия конгрес,

насрочен за 2021 г., когато той ще е на 90 години.

Първият му вицепрезидент, 57-годишният Мигел Диас-Канел, се смята за негов верен наследник. Предполага се, че именно той ще е следващият президент на Куба.

Агенцията отбелязва, че ако бъде избран, инженерът, роден след революцията, ще има тежката задача да наложи авторитета си, да укрепи достиженията на революцията и да продължи замисления от Раул Кастро икономически преход.

Името на Раул Кастро се свързва със започването на макар и ограничени социално-икономически реформи в Куба, както и със значителното подобряване на отношенията със САЩ.

През 2015-а двете страни възстановиха дипломатическите си отношения и отвориха посолствата си в Хавана и Вашингтон. Миналата година предишният американски президент Барак Обама дори посети Куба, а администрацията му даде ход на нови икономически връзки с острова.

Курсът обаче бе прекратен от сегашния обитател на Белия дом Доналд Тръмп.