От днес 3000 военни ще се грижат за реда и сигурността в големите италиански градове. Военните ще патрулират по най-горещите точки, като зоните около гарите или метрото в Рим, Милано, Торино, в близост до центровете за имигранти и др.
Указът, с който министърът на вътрешните работи постанови ангажирането на военни в охраната на градовете, предвижда първата фаза в нея да продължи 6 месеца.

След това ще бъдат направени анализи и изводи, така че периодът може да бъде удължен. Всичко това ще струва на държавната хазна 31,2 милиона евро през 2008 г. и още толкова догодина.

Повечето от военните са карабинери, които идват от италианските мисии в чужбина. По време на охраната в градовете военните ще бъдат облечени с всекидневните си летни униформи и ще бъдат въоръжени с пистолети. Охраняващите особено „чувствителни“ обекти пък ще бъдат въоръжени и с пушки.

Първата част от обектите за охрана са свързани с имигрантските центрове в 16-те италиански провинции.

Втората част обекти са посолствата, църквите, спирките на метрото в големите градове.

Трета част военни ще охраняват, ходейки пеша по улиците в 9 града. Там военните ще могат да арестуват нарушители само на местопрестъплението. Всички патрулни групи ще бъдат съставени от двама военни и от един или двама полицаи. /ПронтоСофия