8 члена на елитните Британски специални части са се сражавали с над 100 бойци на „Ислямска държава“ в Афганистан, след като попаднали в засада. Войнците от Специалната лодъчна служба (Special Boat Service - SBS) се притекли на помощ на семейство, чийто автомобил бил взривен от кола-бомба в Източен Афганистан, съобщава „Дейли Стар“.
 

Елитните войници отказали да изоставят семейството, след като един от членовете му бил убит, а малко момиче било тежко ранено. Вместо това те останали на мястото и се сражавали с джихадистите шест часа.
 


Патрулиращите войници били нападнати докато помагали на раненото момиче. Те били принудени да се оттеглят и укрепят в изоставена сграда докато не станало тъмно и могли да избягат.
 
„Екипът на SBS имал лекар, който бил специалист по третиране на рани. Той веднага започнал да помага на момичето и спрял кървенето. Тогава патрулът бил нападнат и бил принуден да предприеме тактическо отстъпление в изоставена сграда. Единственият им шанс бил да удържат до вечерта, когато щели да имат предимство заради оборудването за нощно виждане“, разкрива добре информиран източник пред изданието.
 


Когато паднала нощта, елитният тим успял да заблуди джихадистите, че са тръгнали в друга посока, и успели да избягат заедно с раненото момиче.
 
Не е ясно кога точно се е провела спасителната операция. През 2014 година почти всички британски войски са изтеглени от страната. В последната година, обаче, стотици униформени са изпратени по настояване на НАТО за борба с „Ислямска държава“ и други терористични организации. В Афганистан сега има около 1000 британски войници.

Превод и редакция: БЛИЦ