В опит да окажат натиск върху Китай, САЩ продължават да бавят удължаването на ядрения договор СТАРТ III, който изтича през 2021 г.


Много експерти и дори някои американски законодатели единодушно настояват администрацията на Тръмп да спазва важния договор, за да се предотврати нова надпревара във въоръжаването, съобщава ABC News, цитирана от "Поглед инфо".

В бюджета за 2021 г. администрацията на Тръмп предлага да увеличи разходите за ядрените възможности на САЩ. Всичко това се случва на фона на изтичането на СТАРТ III, единственият останал договор за контрол надвъоръженията, който „държи в рамки“ Русия и САЩ, пише ABC News.

В навечерието на изслушванията в Конгреса старши сенатор Джак Рийд заяви, че изтичането на договора ще сигнализира, че за първи път от повече от четири десетилетия "в света няма да има режим за контрол над въоръженията". Този сценарий потенциално заплашва разпространението на ядрените оръжия.

Ако добавим огромния брой на съществуващите арсенали и евентуалното им увеличение след отмяната на СТАРТ III, ще получим рецепта за своеобразно завръщане към оръжейните състезания в стил „студена война“. Струва ми се, че това предизвиква безпокойство у хората“, казва Прани Вади, служител на Фондация Карнеги за международен мир, в интервю за ABC News.

Вади е помагал за разработването на СТАРТ III, докато работеше в Държавния департамент. Той счита за твърде преждевременно желанието за увеличаване на инвестициите в ядрените програми на САЩ за борба с нарастващите способности на противниците. Всъщност до прекратяването на договора има по-малко от година.

По време на реч в Сената ръководителят на стратегическото командване на САЩ Чарлз Ричард призна, че го безпокои възможна надпревара въввъоръжаването. Според адмирала тази идея го „смущава“, тъй като никоя друга държава не е направила повече, за да намали зависимостта си от ядрените оръжия.

Той призна, че СТАРТ III е изиграл важна роля за осигуряване на прозрачност и получаване на информация за нивата на ядрената заплаха от Русия. Но според Ричард, договорът има определени недостатъци. По-специално фактът, че той не включва „оръжия от много голям клас, в които руснаците имат значително предимство“.

Белият дом има причини да отлага удължаването на СТАРТ III, който беше подписан през 2011 г. от Барак Обама и Дмитрий Медведев. Американските власти очакват да сключат многостранно споразумение с участието на Китай, но засега опитите им не са резултатни.

Много експерти критикуват администрацията на Тръмп, че не бързат да актуализират СТАРТ III, опитвайки се да го използват, за да ангажират Китай в преговорите. По този начин Американската асоциация за контрол надвъоръженията смята, че превръщането на договор в разменна монета би било много опасно, тъй като "е твърде важен, за да бъде подлаган на риск".

Вади също постави под въпрос стратегията на Белия дом. Според него има смисъл само ако администрацията има ясна представа какво точно иска да постигне от споразумението с Китай.

Той разкритикува идеята за включване на Китай в многостранните преговори, тъй като страната има забележимо по-малко ядрени бойни глави в сравнение със САЩ и Русия. На този елемент обръщат внимание идруги експерти.

Докато американските власти продължават да се бавят, законодателите и политиците единодушно изразяват опасения за съдбата на СТАРТ III. По-специално изтъкнатите законодатели сенаторът Боб Менендес и конгресменът Елиът Енгел публикуваха съвместно заявление, в което призоваха за разширяване на договора, който те наричат „незаменим стълб на сигурността“.

Колапсът на СТАРТ III би станал глобална катастрофа. И можем да я избегнем с едно драсване на писалката.“, заяви Дерек Джонсън, изпълнителен директор на глобалното движение Global Zero, което се застъпва за пълното премахване на ядрените оръжия.

Вади предположи, че би било в интерес на Русия да действа като "отговорна страна" и да не произвежда още повече ядрени оръжия, ако споразумението изтече. Нито една държава няма да спечели от конфликта с неговото използване, подчерта експертът.