Жителите на четири селища на гръцкия остров Андрос в Егейско море са получили съобщения за евакуация на мобилните си телефони, след като днес по обяд на острова избухна голям пожар.

С огъня се борят 20 пожарникари, 15 доброволци, 2 хеликоптера и 2 самолета, съобщават „Катимерини“ и БТА.

Властите са призовали хората, които се намират в района на селищата Страпуриес, Ламира, Менитес и Ипсила, да се отдалечат в посока на главния град на Андрос.

Същевременно противопожарните служби разследват вероятността пожар на остров Идра вчера да е бил предизвикан от фойерверки, изстреляни от яхта.

По информация на „Катимерини“ плавателният съд, от който се подозира, че са били изстреляни пиротехническите средства, е бил нает от граждани на Казахстан. Твърди се, че сигнал за фойерверките е бил подаден от капитана на друг съд, който се намирал наблизо.

Противопожарните служби са поискали от бреговата охрана координатите на всички плавателни съдове в близост, както и видеозаписи.

Вчера в района е имало обявена четвърта степен на риск от пожар, т.е. много висока опасност, при която е забранена всяка употреба на огън.

Кметът на острова Йоргос Кукудакис е казал пред държавната телевизия ЕРТ, че жителите на Идра са разгневени от вероятността пожарът да е бил причинен от употребата на пиротехнически средства, като сред изгорялата земя са открити останки от фойерверките.

„Възмутени сме, че някои толкова безотговорно изстрелват фойерверки в борова гора“, е заявил той и е казал, че общината ще предприеме правни действия.

Вчера при гасене на пожар на полуостров Пелопонес загина един човек. И днес в много райони на Южна и Централна Гърция е обявена четвърта степен на риск от пожари.