"Чужденец ли сте? Тогава няма да се разберем.“ Германец от Аугсбург беше осъден за това, че търсел само германци за наематели. Хамадо Дипама от Буркина Фасо е човекът, завел и спечелил делото. Ето какво разказа той пред DW.
    

- Господин Дипама, заради дискриминация съдът постанови наемодател да Ви плати 1000 евро обезщетение. Как ще коментирате това?
- Хамадо Дипама: Доволен съм от присъдата, но за мен не са най-важни тези 1000 евро, а потвърждението на съда, че подобно поведение е расистко и не трябва да се повтаря. Това най-важното.

- Защо заведохте делото?
- Заведох делото като се позовах на антидискриминационния закон. Когато позвъних на наемодателя, се сблъсках с отношение, което ме остави без думи. И веднага си казах, че това не може да е нормално и трябва да се отнеса към съда.

- Искали сте да се преместите от Мюнхен в Аугсбург и сте видя обява в интернет, така ли?
- Да, в „Аугсбургер Алгемайне". В обявата видях жилище, което отговаряше на желанията ми. По-късно установих, че не съм забелязал, че накрая на обявата пише „на германци".

- И решихте да се обадите. Какво Ви каза наемодателят?
- Не получих възможност да се представя. Първият въпрос беше „Чужденец ли сте? Откъде идвате?". първо останах безмълвен, а после отвърнах: „Обаждам се за жилището. Не знам какво общо има въпроса Ви и защо произходът ми има значение". И той затвори телефона. 

Стоях с телефона в ръка и не знаех какво да направя. Тогава се сетих да помоля мои приятели, които са германци, да се обадят. Исках да направя сравнение. Трима човека позвъниха. И така се убедих, че има нещо нередно в този случай. 

- Какво се е случило с приятелите Ви по време на разговора?
- Първият се е обадил, името му е германско, така че не е имало дълга дискусия. Последвал е въпрос какво работи. Той е отговорил, че работи в социалната сфера. Наемодателят е искал да знае в коя социална сфера. Тогава моят приятел е обяснил, че работи с мигранти. Наемодателят е отвърнал: „Не, не, не. Тогава не става". Той вече имал социални работници, които пускали хора в сградата, които били нежелани. 

След това една жена се е обадила - също с германско име. Той се зарадвал и ѝ казал „Най-после германка се обажда". Получил е много обаждания и то все от чужденци. Тогава жената попитала „Какво имате против тях?". Той имал лош опит с чужденци, бил е дори ограбван от чужденци и затова не искал повече такива. Тогава тя казала: „И моите родители имат подобен опит, но не с чужденци, а с германци".

На което той отговорил: „Както виждам, няма да се разберем". Третият обадил се не споменал, че има нещо общо с чужденци. И наемодателят му предложил час за оглед.

- И сте включили всичко това в жалбата до съда?
- Да, представих всичко това на съда, хората, които се бяха обаждали, ми пратиха разпечатка на телефонните си разговори.

- Как мина процесът?
- Процесът беше много напрягащ. Не ставаше въпрос само за това делото да приключи с присъда, но и да се обърне внимание на проблематиката, както и на моите права. Хората, които имаме опит с расизъм и дискриминация, мигрантите в Германия, нямаме само задължения, имаме също и права. Затова се надявах, че в съда наемодателят ще може да види, че нещата при него не са както трябва, и може би ще се извини.

Или процесът да излъчи посланието, че подобни расистки виждания и действия не бива да се повтарят. Но това не се случи. Той смята, че е в правото си да избира кой да наема жилището му, воден от расистки причини. Той няколко пъти сподели пред съда расистки изрази и мнения, част от тях много обидни и унизителни. Беше много неприятно да чуеш подобни неща в съдебната зала.

- Коя част от аргументацията на присъдата е особено важна за Вас?
- Особено важно е решението, че наемодателят не може да продължи да се държи така. Че не може да включва подобни расистки критерии в обява. В противен случай го заплашват 250 хиляди евро глоба или шест месеца затвор. Това е една ясна и категорична присъда, която за мен е важна.

Важно е и следното: Тъй като наемодателят се опита да оправдае своите расистки критерии с престъпността сред чужденците, съдията при произнасянето на присъдата каза: „Престъпленията се извършват от хора, не от граждани на държава". Това беше едно ясно послание.

- Присъдата все още не е окончателна. Какво ще направите, ако обвиненият обжалва решението?
- Готов съм да продължа да се боря за правата си, ако той обжалва присъдата.

Хамадо Дипама е роден в Буркина Фасо и от 2002 година живее в Германия. Той е член на Миграционния съвет на град Мюнхен и на Общността на чуждестранните, мигрантски и интеграционни съвети в Бавария.