Актьорът от сериала на HBO „Чернобил” Алекс Фернс, който изпълни ролята на главния миньор Андрей Глухов, твърди, че чичо му Робърт Стивънсън е умрял заради аварията в АЕЦ през 1986 г. Това разказа самият той в интервю за шотландското издание Daily Record.

По думите на Фернс, чичо му е работел в Шотландското водно стопанство и е бил подложен на въздействието на отровния чернобилски дъжд. През 2004 г. Стивънсън умира от рак на 47-годишна възраст. Актьорът смята, че кончината му се дължи на трагедията от 1986 г.„Чичо ми Робърт работеше в шотландския съвет по водните ресурси. Когато стана аварията в Чернобил, отровен дъжд падна над западната и централната част на Шотландия. Чичо и колегите му са работили под дъжда. Нито един от тях не успя да навърши 50 години, включително и Робърт. Всички умряха от рак”, разказва Фернс.


 
Актьорът отбелязва, че никой не знае дали наистина здравето на мъжете, починали от рак, се е влошило след  трагедията в Чернобил, но „семейството е убедено, че това е свързано”по някакъв начин  с инцидента.