Сирийските правителствени сили постепенно приближават кюрдските планини, все повече откъсвайки турските позиции от изтеглящите се на изток терористи на ИД. В значителна степен успехът се дължи на мощната подкрепа на елитните „Тигри”, съобщи rusvesna.
Това обаче не може да се каже за турската армия, която преди 4 месеца „затъна” край Ал Баб, понася необясними и неоправдани загуби, като удивява с невисокото равнище на подготовката си. Турската армия провали всички цели и срокове на своята операция „Щит на Ефрат”. Прави мъчителни опити да ликвидира 500 терористи, обрекли се на смърт в града.
 
Турското военно ръководство обективно не се оказа подготвено за тактиката на джихадистите, към която сирийската правителствена армия някак се приспособи, ако изобщо това може да стане напълно.
 
За турците всички джихад-мобили и танкове-смъртници се оказаха толкова неочаквано откровение, сякаш не са гледали телевизори и не са чели вестници. За тактическо армейско разузнаване изобщо не става дума.
 
Най-интересно то е, че турското командване продължава да твърди, че настъплението ще бъде продължено до Манбидж, но не е ясно как ще стане технически, защото с всеки час клинът на сирийската армия увеличава разстоянието до терористите от ИД.
 
Превод и редакция: БЛИЦ