Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че е установен контрол над по-голямата част на сирийския град Ал Баб, предадоха АФП и ТАСС. "Ал Баб е почти изцяло взет под контрол. Нашата цел е да предотвратим отварянето на коридори от райони, контролирани от терористични групировки, към Турция", заяви премиерът.

Турция предприе на 24 август операция "Ефратски щит" в Северна Сирия, целяща да прочисти района на границата от бойци от "Ислямска държава" и от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа, които Анкара разглежда като терористична организация. 

След като помогна на подкрепяните от нея сирийски бунтовници да прогонят бойците на "Ислямска държава" от няколко селища, Анкара насочи своите сили към град Ал Баб, в който турската армия влезе в събота.

"Нашите усилия от самото начало не бяха напразни, те постигнаха своята цел", посочи Йълдъръм, цитиран от АФП.

Заради напредването от юг на армията на президента Башар Асад бойците на "Ислямска държава" сега са напълно обкръжени в Ал Баб, отбелязва агенцията.

Вестник "Хюриет" съобщи, че Дамаск и бунтовниците, подкрепяни от Анкара, са се споразумели за трасето на демаркационна линия, за да избегнат да се озоват лице в лице. Този коридор "за сигурност" с ширина, варираща от 500 метра до един километър, е бил установен на юг от Ал Баб.