Полицията в Албания задържа 39 души в рамките на акция срещу престъпни групи, които се занимавали с трафик на хора. Престъпниците изпратили зад граница незаконно около 1000 албанци - местоназначението им е било Великобритания, САЩ и Канада.
Началникът на полицията Арди Велиу съобщи, че в резултат на няколкомесечно международно разследване властите са идентифицирали седем престъпни структури в 10 държави в Европа и отвъд океана, които са помогнали на албанци да емигрират незаконно с фалшиви документи на европейски държави. 

Фалшивите документи стрували между 9 750 долара и 30 000 долара.

Агенция МИА предаде по-рано, че полицейската операция в Албания е проведена в градовете Кукъс, Шкодра, Тирана, Пешкопия, Корча и Лежа.

Според МИА сред арестуваните има и полицейски служители. Централата на бандата в Албания била в град Лежа. Според информацията на МИА срещу суми от 15 до 20 хиляди долара, предимно млади албанци заминавали за САЩ или Канада с фалшива самоличност. На действителни паспорти фалшификаторите поставяли снимки на хората, които искали да заминат за САЩ, Канада или Западна Европа, но по-изгоден бил бизнесът с презокеански пътувания.