САЩ „нямат защита” от крилатите ракети с наземно базиране, които бяха наскоро разгърнати в Русия, заяви в Конгреса шефът на Стратегическото командване на САЩ генерал Джон Хайтън, съобщава Гласът на Америка.
По-рано САЩ определиха разгръщането на ракетите, което се състоя през февруари, като нарушаване на договора за контрол над въоръженията. При това те не описаха характера на ракетите, но експерти допускат, че на тях може да се постави ядрена бойна глава.
 

По думите на генерала, руската ракетна система „може да постави под заплаха голяма част от континентална Европа и САЩ” и САЩ „нямат от нея защита”, по-специално що се отнася до отбраната на европейските съюзници.
 
Генералът отбелязва, че разполагането на ракетите „предизвиква тревога” и САЩ „трябва да разберат какво да правят”.
 
Той заяви още, че разгръщайки ракетите, Русия е нарушила Договора за ликвидиране на ракетите със средна и малка дължина на полета, който забранява американските и руските ракети със наземно базиране от този тип.
 
„Единична крилата ракета с наземно базиране не представлява значителна заплаха за САЩ и нашите съюзници. Но това говори за началото на разгръщането на структура, която може да представлява заплаха в бъдеще”, каза Хайтън. 

Превод и редакция: БЛИЦ