Украйна очаква първите изтребители F-16, а наскоро стана известно, че страната ще получи и Mirage 2000-5. Американски пилоти, пожелали анонимност, споделиха мнението си за тези самолети пред "Гласът на Америка".

Опитен пенсиониран американски пилот на F-16, който също така е успял да управлява и френския изтребител, говори за несъвършенствата в конструктивните характеристики на Mirage. Според него делтовидното крило с триъгълна форма на изтребителите Mirage 2000 „не може да маневрира добре по време на близък бой“.

„Ние (американците) спряхме да ги правим преди 60 години. Не мога да кажа нищо добро за тях. Най-опасното е, че не осъзнават колко са лоши във въздуха“, подчертава той.

В същото време друг бивш американски боен пилот казва, че „французите правят добри неща“. Пилотът отбелязва: „Никой не продава кола, ако се движи твърде добре, но вашите момчета (украинските пилоти) ги използват както трябва.“

Що се отнася до предимствата на самолетите Mirage 2000, обучението на украинските пилоти на тях може да бъде завършено малко по-бързо, отколкото на F-16. Причината е, че изискванията за владеене на английски, както и познаване на западните тактики и процедури, в случая не са толкова строги.

„Също така няма да има нужда да търсите и наемате инструктори от фирми изпълнители или места в учебни центрове, а директно да провеждате обучение в бойни части с действащи военни инструктори“, обяснява украински боен пилот пред „Гласът на Америка“.

Пенсиониран американски военен, който някога също е летял на F-16, отбеляза, че F-16 е „превъзходен във всички отношения“, но френските изтребители Mirage 2000 могат да бъдат добро допълнение към украинския изтребител, който в момента се състои само от стари МиГ-29 и Су-27.

Междувременно друг пилот казва, че ако френските самолети могат да носят ракети SCALP или Storm Shadow, „това ще бъде най-голямата разлика в сравнение с F-16“, тъй като американските изтребители не са оборудвани за тях.

„Колкото повече самолети за Украйна, толкова по-добре. Можете да видите някои хора да се оплакват, че да се опитвате да въведете два самолета едновременно е лоша идея. Не е оптимално, но те (украинците) могат да се справят“, подчертава офицерът от ВВС на САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ