Американският професор по мениджмънт Исак Адижас, който има македонско гражданство от 2007 г., е бил в Македония миналата седмица с тайна дипломатическо-политическа мисия, свързана с името на Македония, пише вестник “Нова Македония”.
Адижас е станал посредник при тайните преговори между македонския президент Бранко Цървенковски и гръцкия външен министър Дора Бакояни.
Според вестника планът на Цървенковски е следният: Македония да приеме ново име /Цървенковски приема предложението за “Северна Македония”/ и да бъде извършена още една конституционна трансформация. Цървенковски ще трансформира вече бившата Македония от унитарна в “Уния на народите”. Професор Адижас, който е близък приятел на семейството на Бакояни, е бил информиран от Цървенковски и за предстоящата му тактика за реализирането на неговия “конспиративен стратегически проект” – организиране на големи, постоянни и всенародни протести срещу икономическата политика на правителството от септември. Според Адижас Цървенковски е убеден, че в резултат на народния натиск премиерът Никола Груевски ще бъде принуден да подаде оставка, а лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Цървенковски пак ще спасява Македония.
Според вестника платформата за трансформиране на Македония в “Уния на народите”, съответно конфедерация от кантони, с ново име за всеобща употреба, ще заличи македонците като етнос, радикално ще затвори македонския въпрос, а “това никой нормален не би приел”. “На всичкото отгоре “проектът Цървенковски” е само политически римейк на оригинала на Ванчо Михайлов за преустройство на Македония в кантонална единица на народи /нормално, без македонци/. Той не иска да огласи този факт, защото СДСМ декларативно е наследник на някогашната Комунистическа партия на Македония, която имаше съвсем друга национална програма, с която победи във Втората световна война. Ако легитимира истинското си политическо кредо, ще изгуби последователите си, които гласуват за СДСМ въз основа на идеологически предразсъдъци, че новата ВМРО-ДПМНЕ е наследник на “дясното коляческо и предателско крило на историческата ВМРО” /изказване на Цървенковски на предизборен митинг в Щип 1996 г./”, пише вестникът.
“Затова той избрал политическата мимикрия, поетапно деноминиране и изчезване на Македония. Според проф. Адижас реализирането на последната фаза от тази платформа ще върви по-лесно, защото Рамковият договор ефикасно е открил пътя към смъртта на Македония. ... От друга страна, “македонците все още не знаят кои са и какви са и много лесно ще приемат нова идентичност, след десетилетия икономически беди, в условията на икономическо благосъстояние, което ще последва след приемането в НАТО”. /БЛИЦ