Руското Министерство на отбраната съобщи, че американски разрушител е преминал опасно близо до руска фрегата в Средиземно море, наричайки инцидента „грубо нарушение“ на международните споразумения.
„На 17 юни в източната част на Средиземно море корабът USS „Грейви“ беше опасно близо до руски военен кораб, на 60 до 70 м от лявата му страна, и пресече пътя на фрегата „Ярослав Мъдри“ на опасното разстояние от 180 м от носа“, се казва в изявлението на министерството.
 

По време на инцидента руската фрегата е била в международни води и не е „извършвала опасни маневри“ по отношение на американския разрушител, допълват още от Москва, цитирани от БГНЕС.
 
Министерството посочва още, че екипът на американския USS „Грейви“ е извършил „грубо нарушение на международните правила за предотвратяване на сблъсъците в морето“ и е нарушил военноморските споразумения, подписани през 1972 г. от Москва и Вашингтон.
 
Пентагонът от своя страна докладва през последните месеци за редица случаи на близко преминаване на руски изтребители край американски самолети и кораби в Балтийско море.
 
Отношенията между Москва и Вашингтон пострадаха значително след кризата в Украйна и анексирането от страна на Русия на полуостров Крим през 2014 г.