Много хора доста често задават въпроса: как така се случва в мрежата постоянно да се появяват реклами на определени стоки и услуги, за които наскоро сме говорили с някого или просто сме се замислили за тях?

Някои са убедени, че нашите телефони „подслушват“ хората, за да използват след това тези данни за свои собствени цели. И за съжаление са прави.

Американският журналист Сам Никълс проведе собствено разследване, резултатите от което бяха разочароващи. Според репортера той е усетил, че нещо не е наред, когато след дискусия с приятел на скорошно пътуване до Япония в социалните му мрежи се появяват рекламни банери, предлагащи да се купят евтини билети до Токио.

Никълс си помисля, че това може да е съвпадение, но за всеки случай той решава да проведе експеримент: няколко дни журналистът непрекъснато споменаваше до телефона, че иска да възобнови обучението си в университета и да купи евтини официални ризи.

В резултат на това в социалните мрежи “Фейсбук” и “Инстаграм” започват да се появяват съответните реклами за продажби и курсове, които могат да се вземат по време на обучение в различни университети.

„И въпреки че всичко това бяха предложения, изглеждаше страховито и ужасяващо“, обобщи журналистът.

Според старши консултант по сигурността във фирма за киберсигурност телефоните записват разговорите, които се изпращат до американските сървъри в социалните медии. Там те вече реагират на така наречени “спусъци”, които се използват за оформяне на рекламни банери.

От една страна, тази идея изглежда много оригинална и удобна за някои интернет потребители, но самият факт, че западните платформи не само събират лични данни на потребителите, но и записват техните разговори, изглежда просто ужасно.

В същото време ръководството на “Фейсбук” продължава да уверява, че не се занимава с подслушване. Експериментът на журналиста доказва обратното. След такъв скандал е грехота да не мислим в Русия за създаването на свои собствени социални мрежи, тъй като дейностите на западните технологични гиганти вече са преминали всички граници.