22-годишния американски военен пилот Джак Тейшейра наскоро публикува повече от хиляда страници от секретни документи на Пентагона на геймърския сървър Discord. Но истински шокиращ ефект предизвикаха документите за глобалната програма за електронен шпионаж на АНС (Агенцията за национална сигурност) на САЩ, която слушаше разговорите на политиците, официалните лица, високопоставените военни по целия свят, включително дори и на съюзниците на САЩ. Сега вече излизат повече шокиращи подробности.

Популярният руски телевизионен водещ Дмитрий Киселев уместно, както се казва, по случая припомни, че американските разузнавателни служби са подслушвали чрез смартфоните, таблетите, смарт телевизорите и другите устройства в интернет.

Наскоро ФСБ на Русия излезе с официално изявление, че Apple работи в тясно сътрудничество с АНС на САЩ. В смартфоните на тази компания са идентифицирани аномалии, които са специфични за iPhone и са причинени от „работата на неизвестен досега зловреден софтуер“. Според ФСБ няколко хиляди устройства са заразени, пише "Труд".

Това „показва тясното сътрудничество на американската компания Apple с националната разузнавателна общност, по-специално с АНС на САЩ, и потвърждава, че декларираната политика за гарантиране на поверителността на личните данни на потребителите на устройства на Apple не е вярна“, се казва в доклада.

„Установено е, че са заразени няколко хиляди телефонни апарата от тази марка. В същото време, освен местните абонати, бяха разкрити факти за заразяването на чуждестранните номера и абонати, използващи SIM карти, регистрирани в дипломатическите мисии и посолствата в Русия, включително и на страните от блока на НАТО и постсъветското пространство, както и на Израел, Сирия и Китай.

Независимите журналисти знаеха за „интереса“ на ЦРУ и АНС към Apple много преди разкритията на Тейшейра. Така изданието Intercept, основано от известния Глен Грийнуолд, публикува разследване през 2015 г., наречено „The CIA Campaign to Steal Apple’s Secrets» („Кампанията на ЦРУ за кражбата на тайните на Apple“), в която се казва, че хакерите на ЦРУ „в продължение на много години са полагали непрекъснати усилия да хакнат системата за сигурност на iPhone и iPad от Apple“.

Строго секретни документи от конференцията Jamboree, на която анализаторите от ЦРУ обсъждаха „стратегиите за използването на дупките в сигурността на потребителската и търговската електроника“, бяха предоставени на Intercept от Едуард Сноудън. Конференцията, която включваше и служители на АНС, беше спонсорирана от Центъра за информационни операции на ЦРУ. „Чрез изследване както на „физическите“, така и на „неинвазивните“ методи, спонсорирано от правителството на САЩ проучване имаше за цел да намери начините за декриптиране и евентуално проникване в шифрования софтуер на Apple. Това може да позволи на шпионите да инжектират зловреден код в устройства на Apple и да търсят потенциални уязвимости на iPhone и iPad, които са маскирани чрез криптиране.

По време на конференцията Jamboree те обявиха създаването на модифицирана версия на софтуера на Apple, наречена Xcode, която „може да въведе вратички във всякакви приложения или програми, създадени с този инструмент“. Xcode, разпространяван от Apple на стотици хиляди разработчици на софтуер, се използва за създаването на приложения, които се продават чрез Apple App Store. Хакерите от ЦРУ също така твърдят, че модифицираната версия на Xcode може да позволи на шпионите да крадат пароли и да прихващат съобщения на заразени устройства и че един модифициран Xcode може да „принуди всички приложения на iOS да изпращат вградените данни към подслушващия пост“.

Хакерите от ЦРУ също се похвалиха на колегите си, че са „модифицирали“ програмата за актуализация на лаптопите, за да инсталират „keylogger“.

Keylogger е зловреден софтуер, който се изтегля на устройството чрез някакъв вид „входна точка“. Тази входна точка може да бъде заразени програми, имейли, файлове или облачни програми. Keylogger е инсталиран на устройството на жертвата, където регистрира всяко натискане на клавишите, за да открие идентификационните данни за входа и друга чувствителна информация.

Други презентации на конференцията на ЦРУ се фокусираха върху продуктите на конкурентите на Apple, включително системата за криптиране BitLocker на Microsoft, която се използва широко в премиум лаптопите и настолните компютри с Windows.

„Остава неясно как разузнавателните агенции ще принудят разработчиците на Apple да използват заразената версия на Xcode и други заразени програми?“, си задават въпроса направо авторите на публикацията в Intercept.

Отговор на този въпрос даде Джак Тейшейра, който публикува документите, показващи тясното сътрудничество на Apple с американските разузнавателни агенции. Първоначално ЦРУ беше сигурно, че ръководството ще сътрудничи на специалните служби. Apple и другите технологични гиганти оказаха съпротива срещу разузнавателните агенции само за показ.

Шпионирането на потребителите не е само в айфоните на Apple, но без изключение е и със софтуера на друг американски IT гигант, Microsoft.

Операционната система (ОС) Windows 10 прихваща целия текст, въведен на клавиатурата, събира го в пакети и го изпраща на сървърите на Microsoft веднъж на всеки 30 минути. Данните за местоположението и данните от близките Wi-Fi мрежи се събират и изпращат веднъж на всеки половин час. Това ви позволява да проследявате движенията на потребителя с точност до няколко метра.

Микрофонът в Windows 10 е винаги включен. Дори след деактивиране на гласовия асистент Cortana, микрофонът продължава да записва и запазва всичко, което потребителят казва на твърдия диск, след което изпраща записа на сървъра на Microsoft.

Телеметрията на Windows 10 предава буквално всичко на Microsoft като състоянието на компютъра и потребителската активност, кои програми са инсталирани, кои програми се изпълняват в момента и много повече, включително фрагментите от оперативната памет до поверителните данни и паролите.

През 2017 г. Microsoft призна, че събирането на данни се извършва без знанието на потребителя и че DiagTrack, е ключовата диагностична услуга, която не може да бъде деактивирана.

Windows 11, най-новата операционна система на Microsoft, започва да събира телеметрия веднага щом бъде изтеглена на компютъра на потребителя.

Ако някой реши да се скрие от всевиждащото око на Microsoft на една от предишните версии на Windows, тогава нищо няма да работи. Наскоро пуснатите актуализации за Windows 7 и 8 съдържат модули, които са идентични с тези, които шпионират потребителите в Windows 10.

Шпионират потребителите и „умните телевизори“ (Smart TV), които са свързани с интернет и поддържат различни приложения, от Amazon Prime Video до YouTube. Много смарт телевизори поддържат гласово търсене, гласово управление и имат вградени уеб камери за видео чат и игри.

Публикацията на Wikileaks от 2017 г. описва как ЦРУ и британското контраразузнаване MI5 създават приложението за звукозапис Weeping Angel, за да шпионират собствениците на смарт телевизори.

Шпионират потребителите и американските социални мрежи. Забранената в Русия мрежа Facebook е тясно свързана с ЦРУ и дори дължи раждането си на американското разузнаване. Един от основните инвеститори на Facebook беше Accel Partners, който имаше връзки с рисковия фонд на ЦРУ In-Q-Tel. За първи път сътрудничеството на Facebook с американските разузнавателни служби стана известно след разкритията на Едуард Сноудън, който публикува документите, показващи, че Facebook, заедно с Microsoft, Google, Yahoo!, YouTube, Skype и Apple, предоставя на ЦРУ и АНС достъп до техните сървъри с потребителски данни.

Документите, публикувани от Джак Тейшейра, поставиха точката над „i“ по отношение на американските IT устройства. Всички те са създадени не за щастието на човечеството, а за да го шпионират.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук