Службите за сигурност на САЩ използват смартфоните на компанията Apple за следене и наблюдение. Това твърди руската ФСБ, позовавайки се на данни от разследване. Според него апаратите използват неизвестен зловреден софтуер.

Пълен текст на изявлението на ФСБ относно разкритата разузнавателна акция на САЩ, проведена с помощта на iPhone:

"В хода на обезпечаването на руската телекомуникационна инфраструктура бяха разкрити аномалии, характерни само за потребителите на мобилни телефони на Apple, които са причинени от действието на неизвестен досега злонамерен софтуер (ЗС), използващ предвидените от производителя софтуерни уязвимости.

Установено е, че няколко хиляди телефона Apple са били заразени.

Освен руски абонати, бяха установени и факти за заразяване на чуждестранни номера и абонати, използващи SIM-карти, регистрирани към дипломатически мисии и посолства в Русия, включително в НАТО и бившите съветски републики, както и в Израел, ЮАР и Китай.

По този начин информацията, получена от руските разузнавателни служби, доказва тясното сътрудничество на американската компания Apple с националната разузнавателна общност, по-специално с американската Агенция за национална сигурност, и потвърждава, че декларираната политика на поверителност на личните данни на потребителите на устройствата на Apple не е вярна.

Компанията предоставя на американските разузнавателни служби широк спектър от възможности за наблюдение както на всички, които представляват интерес за Белия дом, включително и на техните партньори в антируските дейности, така и на собствените им граждани."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук