Пиковата производителност на суперкомпютъра Jaguar, намиращ се в лаборатория на Министерството на енергетиката на САЩ, съставлява 1,64 петафлопа, съобщава InformationWeek. Досега за най-мощен беше смятан суперкомпютърът IBM Roadrunner с производителност 1,026 петафлопа.
"Флоп" е съкращение, което в превод означава брой операции с плаваща запетая в секунда. Мегафлоп са милион такива операции в секунда, гигафлоп – един милиард, терафлоп – един трилион, а петафлоп – 1000 терафлопа или един квадрилион операции в секунда.
В основата на новия суперкомпютър са 45 000 процесора AMD Opteron и 362 терабайта оперативна памет. Учените планират да използват Jaguar например за моделиране на климатичните промени. Освен това суперкомпютърът ще бъде задействан в областта на възобновяемите енергийни източници. До началото на 2009 г. Jaguar ще бъде в стадий на тестване. В момента мощността само на един суперкомпютър надвишава един петафлоп – това е IBM Roadrunner. Той беше пуснат през юни т.г. и се използва от американската армия, припомня ЛентаРу. /БЛИЦ