Високопоставен лидер от групировката „Ислямска държава“, отговорен за екзекуцията на американски гражданин, е бил убит при нападение с дрон в неделя. Абу ал Умраян и още няколко души от групировката са ликвидирани при прецизно насочен въздушен удар на водената от САЩ коалиция в пустинята на Сирия. Това съобщи говорителят на коалицията полк. Шон Райън в официално изявление, цитирано от „Фокс нюз“.
 
Според изявлението, Умарян е „дал индикации, че представлява непосредствена заплаха за коалиционните сили и е бил замесен в убийството на американски гражданин – бившият рейнджър Питър Касиг. Бил е свързан и директно участвал в екзекутирането на няколко пленници като високопоставен член на „Ислямска държава“.
 
„Ударите на коалицията продължават да нанасят поражения на командването на „Ислямска държава“ на бойното поле като премахват ключови фигури от йерархията ѝ“, се казва още в съобщението.
 
26-годишният хуманитарен работник Питър Касиг беше пленен в Сирия през октомври 2013 година докато помагал на бежанци. Негови приятели твърдят, че докато бил в плен приел исляма и името Абдул Рахман. Преди да стане хуманитарен работник служил в армията, където станал рейнджър.
 
През 2014 година във видеоклип, разпространен от „Ислямска държава“, беше показано как той е обезглавен. Тогава американските власти потвърдиха, че кадрите са достоверни.
 
Превод и редакция: БЛИЦ