Пентагонът демонстрира най-новото си постижение в "хуманизацията" на военните методи. В провинция Идлиб американците разкъсаха на парчета лидера на местната “Ал Кайда” и екзекуцията беше извършена не от палач, а от ракета R9X, изстреляна от дрон.

Вместо взривни вещества, ракетата е пълна с гигантски остриета. Създаването ѝ е наредено от предишния президент на САЩ Барак Обама - за да се намалят до минимум жертвите сред цивилните. Колко ефективно е такова оръжие и има ли нужда Русия да създава свой собствен аналог?

Американските власти и “Ал Кайда” в четвъртък едновременно потвърдиха, че Халед ал-Арури, фактически ръководителят на сирийското крило на “Ал Кайда”, терористичното движение “Хурас ад Дин”, е бил убит в Идлиб. Самата смърт е настъпила на 14 юни. В същото време “Ню Йорк Таймс” описва метода за ликвидирането на ал-Арури като "комбинация от средновековна жестокост и напреднали технологии", пише "Поглед инфо".

Терористът е елиминиран с помощта на ракета „Земя-земя“ Hellfire AGM-114R9X, която се изстрелва от дроновете MQ-9 Reaper. При тази модификация инертната бойна глава е лишена от експлозиви, но корпусът е оборудван с шест мощни остриета. Те се отварят няколко секунди преди удара и прорязват всичко по пътя си.

Механизмът за отваряне на ножовете все още не е разкрит, а експертите предлагат два варианта: използване на електрическо задвижване или чрез входящ въздушен поток.

Основата за летящата "смърт с коса" е ракетата Hellfire ("Адски огън"), която е разработена като противотанкова ракета, а през 1985 г. в модификацията на AGM-114A е приета от Пентагона като окачен боеприпас въздух-земя за хеликоптери. Оттогава ракетата е претърпяла много модификации за различни цели.

Миналата година за първи път стана известно за появата на специална "антитерористична" версия на Hellfire. Според “Уолстрийт Джърнъл” създаването на ракетата R9X е започнало в началото на 2011 г. по нареждане на Барак Обама - за „намаляване на броя на жертвите по време на елиминирането на конкретни хора от въздуха“. Планират да използват ракета с ножове за екзекуцията на “Осама бин Ладен”, но, както знаете, терорист №1 е застрелян през май 2011 г. от американските специални сили.

След усъвършенстване, според изданието, ракетата е използвана за първи път през 2017 г. в същия Идлиб, а миналата година боецът от Ал Кайда “Абдел-Монем ал Фатани”, който е участвал в атаката против американския разрушител през 2000 г. е убит в Йемен с нея. Като цяло, както съобщава Пентагонът, през последните години оръжието е било използвано шест пъти - не само в Сирия и Йемен, но и в Афганистан, Пакистан, Сомалия и Ирак. Обикновено се използва, ако по време на елиминирането на терорист със стандартни оръжия, цивилните, които са наблизо, биха били засегнати.

Според портала „Военен преглед“ експертите наричат ракетата „летяща Ginsu“ (на добре познатата марка кухненски ножове), но изразът „летящата месомелачка“ се появява и в мрежата. По-специално, снимки от предполагаемия удар на R9X през 2017 г. показват, че ракетата минава през покрива на колата на терористите, превръщайки съдържанието вътре в каша.

Наистина, с маса от около 50 килограма, високата скорост и кинетичната мощност на тази ракета са достатъчни, "за да унищожат всеки предмет, ако не е бетонен бункер", каза Виктор Мураховски, главен редактор на списание "Арсенал на Отечеството". Експертът смята, че оръжията се използват не само за унищожаване на "отделни лица", както казват разработчиците.

"Разгръщащите се остриета са предназначени за по-широко унищожаване на небронирани цели - камиони и автомобили, радиолокационни станции и други обекти", смята Мураховски.

"Всички известни случаи на използване на тази ракета са успешни, поради което тя може да се счита за ефективно кинетично оръжие", заяви Андрей Фролов, експерт от Руския съвет по външни работи. В същото време новото въоръжение не струва на Пентагона по-скъпо от обикновена ракета Hellfire, допълни източникът. „Хипотетично можем да вземем обикновена ракета, да ѝ поставим инертна бойна глава и просто да се изстреля като бухалка. Гарантирано е ножовете да смелят всички пътници в кола “, отбелязва експертът.

В известен смисъл твърденията за човечността на „летящата месомелачка“ са оправдани, отбелязва Фролов: „Рискът от смърт на случайни хора рязко се намалява”. Наистина, човечността е продиктувана и от меркантилни сметки, добави той. „Миналата година имаше 611 случая, когато Пентагонът трябваше да плати компенсация на хора за щети, причинени от военни действия. Общо около 2 милиона долара, отбеляза събеседникът.

“От една страна, това не е много. От друга страна, очевидно е, че използването на такива ракети е и икономия, която частично компенсира разходите за разработка”, допълни той.

При всички вероятни ползи Русия едва ли ще приеме нещо подобно, смятат експертите. "По принцип за инерционни оръжия можем дори да използваме стандартни боеприпаси - ракети или въздушни бомби", каза Мураховски. “Обикновено те се използват по този начин - за да поразят учебни цели, за да не изорат наведнъж целия полигон на едно прелитане”. Но за истинска борба срещу терористи “ракетите-бухалки” не са ефективни.

„Подходът на американците е персонализиран. Те вярват, че ако целенасочено унищожат лидера, тогава организацията, която не им харесва, ще се разпадне “, каза Мураховски. „Но практиката показва обратния ефект: убитите водачи са обявени за „мъченици“, „герои“. Образът им помага за привличане на повече привърженици в редиците на организацията”.

Подобна гледна точка споделя и Фролов. „Ние не извършваме целенасочени ликвидации на отделни лица в чужбина“, подчерта експертът. “Ако провеждаме военни операции, тогава законно срещу законни цели.

Следователно ние нямаме такава нужда, както американците, допълни той.
Експертът обаче признава, че наличието на такава система не би било излишно за Русия, тъй като темата за очовечаване на войната и намаляване на броя на цивилните жертви е актуална. „Често обвиняват, че уж убиваме цивилни в Сирия“, казва Фролов.

Но първо, отбелязва експертът, Русия трябва да създадем серийни управляеми малки боеприпаси за дронове, поне в обича
йната версия - „така самите дронове да са наше производство и боеприпасите за тях да се изработват серийно - поне като турците“. „Първо трябва да направим това и едва след това да мислим за всичките там летящи ножове“, обобщава Фролов.
Превод: В. Сергеев