Лидерът на джихадистката организация Ал Кайда в ислямски Магреб Абделмалек Друкдел беше ликвидиран в Мали от френски сили, съобщи в Туитър френската министърка на въоръжените сили, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Емирът на Ал Кайда в ислямски Магреб (АКИМ), командващ няколко джихадистки групи в Сахел, е бил убит на северозапад от малийския град Тесалит в четвъртък. В операцията в северната част на Мали са участвали френски военни и техни местни партньори, съобщи министърката снощи. Тя добави, че освен Друкдел са били неутрализирани и "няколко от близките му сътрудници", предаде БТА.

Друкдел беше един от най-опитните бойци в Северна Африка и участваше в превземането на Северно Мали от ислямистите, преди френската военна интервенция през 2013 г. да ги прогони и разпръсне из района на Сахел.
Смяташе се, че той се крие в планините в северната част на Алжир. Неговата група действа в северната част на Мали, както и в Нигер, Мавритания и Алжир.

Бойното име на Друкдел беше Абу Мусаб Абдул Уадуд. Той участва в гражданската война в Алжир през 90-те години на миналия век и става известен като емир на главното алжирско бунтовническо движение през 2004 г., като през 2006 г. го съюзява с Ал Кайда, припомня Асошиейтед прес. Под негово ръководство групировката, станала известна като АКИМ, разширява зоната си на действие като част от световната терористична мрежа и поема отговорността за няколко смъртоносни нападения в Алжир.

Френската министърка го определи като член на "ръководния комитет" на Ал Каида.

Парли съобщи също, че при други антитерористични операции в региона на 19 май е бил арестуван Мохамед ел Мрабат, високопоставен член на Ислямска държава в региона на Сахара. Тези операции са нанесли тежък удар на терористичните групи в региона, които действат от години въпреки присъствието на около 5200 френски военни, както и сили на ООН и африкански страни, подчерта тя