Жестоката война между най-големите джихадистки групировки в Северна Сирия се очертава да стане още по-кървава, тъй като ултрарадикалната „Туркестанска ислямска партия” (ТИП) неотдавна се присъедини към касапницата в провинциите Идлиб и Алепо.
Безмилостните китайски терористи (уйгури-сунити от Синцзян-Уйгурския автономен район на КНР) застанали на страната на свързаната с "Ал Кайда" групировка „Хайят Тахрир аш-Шам” („Нусрите”) в мащабното контранастъпление против наскоро сформирания алианс „Джебхат Тахрир Сурия” („Нуреддин аз-Зинки” и „Ахрар аш-Шам”).
 

Тридневното контранастъпление позволило на джихадистите от „Нусрите” (ХТШ) и техните съюзници уйгурите да си върнат контрола над 4 града, загубени в бой с бандите на „Джебхат Тахрир Сурия”, съобщи ливанската агенция AMN (Ал-Маздар нюз).
 
Терористи от ХТШ се хвалят в Мрежата, че са завладели един танк в Маарат Мисрина, 3 пикапа с картечници, оръжие и боеприпаси при превземането на градовете.
 
БЛИЦ преди време изнесе информация, че „Ислямското движение на Източен Туркестан” (ИДИТ) или накратко „Туркестанска ислямска партия” е голяма уйгурска терористична групировка, поставяща си за цел да създаде независима ислямско-шериатска държава в Източен Туркестан (Синцзян-Уйгурски автономен район в КНР) и да обърне целия китайски народ в исляма. Тя е считана за филиал на "Ал Кайда" в Китай. Поела е отговорността за над 200 атентата в КНР.
 
На 30 ноември 2017 г. БЛИЦ съобщи, че по турски източник, китайският антитерористичен спецназ „Нощни тигри” е пристигнал в руската морска база в Тартус с цел да унищожи „своите” терористи. Този контингент изобщо не обозначи присъствието си в Сирия, няма информации да е напуснал страната.
 
Превод и редакция: БЛИЦ