Както е известно, богът на войната е артилерията. Именно тя нанася непоправими загуби на противника. А цялото суетене на човечетата с автомати в ръка е последвалото прочистване и контрол над местността, пишат медии.

Вижте останалата част от анализа:


А широкото внедряване на безпилотни летателни апарати, коригиращи артилерийския огън в реално време и водещи оперативно разузнаване на целите, радикално повиши дейността на артилерията и нейната роля на бойното поле. Малцина са осъзнали тези изменения, а те междувременно са революционни.

Така, например, знаете ли кое е сега най-ефективното противотанково средство? Не, не е друг танк, не е противотанкова ракета. Дори не е авиацията. Най-ефективното средство срещу танкове е 152-мм гаубица с прецизен снаряд и БПЛА за оперативно откриване на целите. Никой не знае какво да прави с това, защото бронирането на танка, така че да устои на 152-мм снаряд е утопия.

Успехите на съвременната електроника доведоха до там, че дори самонасочването на такива снаряди е станало ненужно – безпилотният апарат снима параметрите на движение на целите с достатъчна точност, просто да се води огън дори по движеща се бронирана техника.

Всъщност танкистът не може в ход постоянно да маневрира и да пълзи като змия, той ще полудее от това, а и ресурсът на техниката при такова шофиране се изразходва катастрофално бързо. Затова и движението е основно в права линия, с предсказуема траектория и скорост. Значи срещата с подаръка, падащ почти отвесно от небето, е неминуема, ако не при първия, то при втория опит.

На видеото ТУК убедително се показва колко безполезна е станала линейната тактика и фортификацията на позициите, след като на света са дошли безпилотните и спътникови системи за позициониране.

Трябва да им го признаем на арменците – добре са научили съветските учебници по бойна тактика. Но проблемът е, че тези учебници са написани във времена, когато все още няма съвременни средства за разузнаване и поразяване. И сега се опитват да воюват чрез контрабатарейна стрелба и танкови клинове с враг, който вижда буквално цялото им движение и бие точно по уязвимите места. Това напомня на бой между сляп и зрящ.

И тук на арменците, техните птичета от гнездото на Сорос и най-многочисленото посолство на САЩ на света няма да помогнат. Руснаците биха могли да помогнат, извеждайки на бойното поле съвременните системи за радио-електронна борба и съвременни системи за ПВО, за да свалят и заслепяват безпилотните апарати, след което зрящият ще ослепее и противниците най-малкото ще се уравновесят.

Но уви – Пашинян заплю Путин публично. Когато Путин лично искаше Кочарян да не се пипа, Пашинян игнорира това и демонстративно вкара Кочарян в затвора. Когато Пашинян повдигна наказателно дело срещу Хачатуров, го молиха да не прави това, но Пашинян отново направи каквото си иска. Сега Пашинян е игнорираният.

Разбирате – когато Путин иска нещо, това трябва да се прави, при това веднага, бегом и с песни. Защото иначе ще стане по-лошо. Защото молбата на Путин не е молба, а предложение, на което не може да се откаже.

Партньорът може да обсъди възнаграждението, но не може да обсъди самото предложение. Неизпълнението е черна точка в личното досие, а след това с такъв партньор започват да се обръщат по напълно различен начин.

Алиев знае това. И когато Пашинян постъпи така, Алиев разбра, че сега МОЖЕ, че сега никой няма да защитава Пашинян.

Сега арменският народ страда. Арменският народ е избиван. Но нали този самият арменски народ самостоятелно си избра Пашинян и позволява на същия Пашинян да прави всичко. Сега арменският народ трябва да помисли за поведението на Пашинян, да излезе на улицата и да свали този некадърен ръководител, да разследва делата му, да го арестува и така нататък.

Че как да не могат? Три пъти арестуваха Кочарян – макар и да имаше имунитет като бивш президент на Армения и герой от отбраната на Карабах.

И всичко беше наред. Да дават, да се изпотят малко – те го могат, нищо ново няма да е, това е привично за тях дело.

А засега турските офицери продължават да обучават азербайджанските специалисти по съвременни методи за водене на война. Рано или късно това трябваше да се случи, ситуацията от това беше удържана единствено от добрите отношения между Армения и Русия. С изчезването на отношенията започна и обучението.

Какво общо има Русия? Русия харчи ресурсите си, за да създаде и произведе системи за радио-електронна борба, всякакви системи за ПВО като C-350, C-400, C-500 и така нататък – защото Русия мисли за бъдещето и разбира докъде може да достигне подобно обучение. А ако някой мисли, че Русия ще защитава всички страдалци наготово, то той греши здраво. Може би и смъртоносно.