Внезапното спиране на доставките на американски системи за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна породи много въпроси сред експерти и анализатори.

Лари Джонсън, бивш анализатор на ЦРУ, заявява, че това е пряко свързано с унищожаването на батарея на американския противовъздушен комплекс от руска хиперзвукова ракета "Кинжал".

Сега американците, според Джонсън, прехвърлят в Киев не толкова скъпи противовъздушни системи, като NASAMS. Причината за това решение е поразяването на комплекса Patriot от руска ракета "Кинжал".

„Не сме чували никакви новини за тази установка от няколко месеца. Тя беше изпратена в Украйна и беше взривена. Изглежда, че или е унищожена, или е в ремонт, но определено не се използва на бойното поле“, казва Джонсън.

По-рано западни медии, позовавайки се на украинските военни, потвърдиха информацията за поразяването на комплекса Patriot в резултат на ракетна атака. След това Украйна заяви, че комплексът е изпратен за ремонт, но изглежда, че все още не е върнат в армията.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук