Загубите на Руската федерация в Украйна продължават да растат бързо и в близко бъдеще може да се очаква нов рекорд. 

Това заяви военно-политическият наблюдател от групата „Информационна съпротива“ Александър Коваленко в своя канал в Telegram на 23 септември, цитиран от украинския Фокус.

Според него към третата седмица на есента може да се констатира, че унищожената техника на руските въоръжени сили достига рекорден брой.

"Както се очаква, ще бъде поставен нов рекорд за броя на унищожените цевни артилерийски оръжия. За 3 седмици на септември бяха унищожени 680 единици. За абсолютен рекорд трябва да бъдат унищожени още 12 цевни", каза Александър Коваленко.

В същото време украинските сили за отбрана имат друг рекорд. Унищожиха рекорден брой руски РСЗО. Към 23 септември това вече са 54 единици, а до края на месеца цифрата може да достигне 70.

"Времето ще покаже, но като се има предвид тактиката на врага за използване на РСЗО, може да се твърди, че това е доста реалистично. В момента, поради критичен недостиг на артилерийски оръдия в редица посоки, руските войски са принудени да приближат РСЗО на фронтовата линия“, продължи Александър Коваленко.

Третият рекорд за руски загуби, който също стана очакван, бяха вражеските превозни средства. Логистиката на руските въоръжени сили се компресира, както отбеляза военно-политически наблюдател, и те използват обикновени оръдия на местата, където трябва да се използват бойни бронирани машини. Руснаците имат голям дефицит на този тип оборудване.

„Ще видим какви ще са крайните резултати в края на месеца, но междинните вече говорят за нещо повече от много“, обобщи Александър Коваленко.

На 22 септември беше съобщено, че руските въоръжени сили са загубили значително количество артилерия и лекобронирана техника, по-специално БМП-2 и БТР-82А, както съобщиха анализатори от проекта Oryx. Украинските военни са унищожили и 5 камиона Урал и КамАЗ. Заловени са 2 БПЛА Supercam и Zala.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук