Дали Тръмп ще спечели втори мандат или Байдън ще срине фондовия пазар? Тези въпроси вълнуват инвеститорите седмица преди изборите за президент на САЩ, които вероятно ще се окажат последното и най-важно събитие за 2020 г. Тръмп си спечели репутацията на президент, който измерва работата си по представянето на фондовите индекси, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Байдън, от своя страна, яхна вълната на левия популизъм в Демократическата партия, като се очакват по-високи данъци за корпоративна Америка. Това е на повърхността и ако погледнем към пазарите през последните няколко седмици, няма съществени движения, които да подсказват нещо различно, пише в свой анализ Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг.

Инвеститорите не са склонни да заложат все още на нито един от двата сценария. Те ще изчакат резултатите от изборната нощ.

Тръмп срещу Байдън – толкова ли е просто?

Събитията на Wall Street никога не са еднозначни и прости. Изборите също не са само за президент, а има и гласуване за около една трета от местата в Сената, както и за всичките 435 в Конгреса.

Досега Републиканците имаха мнозинство в Сената, а Демократите в Конгреса. И често по важни въпроси имаха разногласия, водеха дълги преговори или отлагаха, докато се стигне до консенсусно решение.

Това беше причината да зациклят преговорите за втория етап на стимулите и дори те да бъдат отложени за след изборите. И фондовият пазар да загуби своя импулс за покачване.

Инвеститорите трябва да оценяват не само неизвестните около изборите за президент, но и как всеки един от тях ще се справи в различната ситуация с мнозинство от едната или другата партия в Конгреса или Сената.

Преобладават очакванията, че Демократите ще спечелят мнозинство в Сената и Конгреса, което със сигурност няма да направи работата на Тръмп по-лесна през следващия му мандат.

Ако разбира се, той спечели изборите. Рекордната активност на предварителното гласуване по пощата подсказва, че привържениците и противниците на Тръмп са се мобилизирали максимално.

Първите са видни с масовото им участие на митингите, което вероятно и успокоява инвеститорите, че президентът ще бъде преизбран, въпреки изоставането му в някои от важните щати.

Изборите за президент не са преки. Гласоподавателите във всеки щат дават своя вот и на базата на победата в него се избират делегати, които впоследствие гласуват за победилия кандидат и определят бъдещия президент. Предимство в някои от щатите имат Републиканците, а в други Демократите. Там дори другият кандидат не прави кампания. Кампаниите са насочени към тези щати, където гласоподавателите се колебаят и където е решаваща победата. От тях идват изненадите и се определя победителя. Тази система датира още от първите избори за президент и позволява на победителя да спечели дори и с по-малък общ брой на гласовете.

Какво притеснява пазарите в изборната нощ?

"На първо място непримиримостта на двете страни, която със сигурност ще доведе до оспорване на резултатите и до повторно преброяване на гласовете в някои щати. Инвеститорите не обичат несигурността", обяснява Цветослав Цачев.

Изненадата при предишните избори всъщност продължи само една сесия и след 6% спад още на първия ден, след резултатите имаше обръщане на пазара. Пазарите не възприемат добре протестите, напрежението и неяснотата, но не реагираха на оспорването на резултатите.

След предишните избори от 8 ноември 2016 г. чак на 25-ти администрацията на тогавашния президент Обама публикува изявление, че изборите са честни и отразяват желанието на народа.

Сега поляризацията сред американците е много по-силна и това се вижда в рекордното предварително гласуване по пощата. Оттук идват тревогите на инвеститорите, пише още в анализа.

Икономическите аспекти на победата

"Ако Байдън спечели, това ще се превърне в огледалното събитие от 2016 г. Фондовият пазар ще падне, защото инвеститорите ще очакват повишаване на данъците на корпорациите и регулаторен натиск върху големите технологични компании", посочва Цветослав Цачев.

Байдън смята да увеличи данъчните приходи с 3 трилиона долара за мандата си на президент. В същото време планира и повишение на бюджетните разходи с още 5 трилиона долара.

Което е добре, защото американската икономика има нужда от нови стимули и харчове, за да превъзмогне шока от пандемията.

"Възможно е инвеститорите бързо да спрат да гледат към сумата от 3 трилиона и да прегърнат идеята за 5 трилиона нови разходи. В такъв случай ще има обрат на пазара след 5-10% спад за един или няколко дни. Ще се коментира също така и промяна във външната търговия, която дори и да не премахне всички ограничения за Китай, поне ще облекчи осезаемо бизнеса на транснационалните корпорации, особено с Европа", смята главния инвестиционен консултант на Елана Трейдинг.

Ако Тръмп спечели, нищо няма да се промени. Щатската икономика ще продължава да разчита на дефицитите, макар че Републиканците все повече искат да ги ограничат. За инвеститорите победата на Тръмп означава връщане към "нормалното", става ясно още от анализа.

"И като вземем предвид, че щатският пазар е спрял растежа си през последните два месеца, вероятно е резултатът от изборите да върне ентусиазма на инвеститорите. И покачването да се възстанови в очакване на нови стимули.

Победата на Демократите в Сената и Конгреса дори ще изиграе добра роля за Тръмп, тъй като те искат повече стимули и досега бяха блокирани от Републиканците", смята Цанев.